2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Hamarosan újra látogatható lesz a magyar vasbeton-építészet egyik csúcsterméke
Fotó: Épkar Zrt.

Hamarosan újra látogatható lesz a magyar vasbeton-építészet egyik csúcsterméke

magyarepítok.hu

2023.12.13. 11:10 - Móré Levente

Miskolc ikonikus építménye, hazánk kevés brutalista kísérletének egyike az Avasi Kilátó.

Hirdetés

A 72 méter magas monolit vasbeton oszlopra helyezett, konzolos alátámasztású, fedett kilátóterasz és a fölötte elhelyezett, körpanorámát adó kávézó a felvezető ikerlépcsővel kivételesen harmonikus arányú, a város bármely pontjáról jól azonosítható, igazi szimbólum. A Hofer Miklós és Vörös György tervezte 1963-as toronyegyüttes nem csupán Miskolc jelképe, de a magyar későmodern építészet nemzetközileg is mérvadó teljesítményének reprezentánsa is.

A videó ide kattintva, az Épkar Zrt. Facebook oldalán tekinthető meg.

Viszlai József Ybl Miklós-díjas építész, Miskolc város korábbi főépítészének tervei szerint és az Épkar Zrt. kivitelezésében újulhat meg a hazai érett modernizmus egyik legemlékezetesebb alkotása. A beruházás során az épületet statikailag megerősítik, cserélik a teljes épületgépészetet, antennákat távolítanak el az épületről; valamint cserélik a padlóburkolatot, javítják a falakat és a lépcsőket is megerősítik. A kilátóban található kávézó infrastrukturálisan, és energetikailag is megújul. Kortárs elemként ezeken felül az oszlop tiszta, homogén fedést, a presszó pedig padlótól tetőig érő ablakokat és egyedi megvilágítást kap majd, míg a földszinti szabadteret alkalmassá teszik szabadtéri előadóestek, zenei rendezvények és fogadások megtartására.

Mára a vendéglátó épület szerkezetépítése a változó időjárás ellenére is kívül-belül látványosan halad – írta az Épkar Facebook oldalán.

A komplex program során egy sétányt is kialakítanak az alatta lévő területen, valamint megújul a Győri Nagy Lajos lépcsősor és a Toronyalja utca is, az épület környékén pedig a díszburkolatot, az utcabútorokat és a kandelábereket is cserélik. Az Avasi kilátótornyot rövidesen újra birtokba vehetik azt a pihenni és a tájban gyönyörködni vágyók.

 

Mi épül?Épkar Zrt.kilátókMiskolcbetonToronyépületfelújítás

Hírlevél

Hirdetés