2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Fóliatakarás nélkül végzik a tetőfelújítást a Csepeli Kormányablak épületén

Fóliatakarás nélkül végzik a tetőfelújítást a Csepeli Kormányablak épületén

magyarepítok.hu

2024.01.30. 16:30 - Móré Levente

Layher Keder XL védőtető segítségével akár szakadó esőben is dolgozhatnak az Épkar ács és tetőfedő kollégái.

Hirdetés

Évekkel ezelőtt költözött a XXI. kerületi kormányablak a Csepeli Pártbizottság egykori, máig szépen karbantartott, szocreál építészeti jegyeket hordozó székházába. A Szent Imre téren álló épület homlokzatát évekkel ezelőtt újították fel, így a szomszédos, parkkal együtt kellemes, rendezett környezetet teremt. A nagyméretű, mintegy 40 méteres homlokzatú középület belső terei és homlokzati felújítása ellenére annak tetőszerkezetének és héjalásának cseréjére eddig nem került sor. Az ideiglenes védőtetőt a Gemenc Állványozó Kft. mint a generálkivitelező Épkar Zrt. alvállalkozója építette. A már igen elavult és rossz állapotú tetőzet cseréjét pedig a Lavina Plusz Kft. kivitelezte. 

Elsősorban a beázás elleni védelem és a hőszigetelés javítása a projekt célja, amelynek során a kivitelezők ideiglenes védőtetőt is telepítettek a tető cseréjének idejére. Az összetett feladathoz a vállalatok Layher állványokat választottak, mert azok nem csak jól voltak adaptálhatók az összetett feladatokhoz, de egymással kompatibilis kialakításuknak köszönhetően, komplex rendszerben voltak telepíthetők. 

 

 

Lézerszkennerrel a legpontosabb illesztésért 

Leica műszerrel végeztek scannelést a Layher Kft. mérnökkollégái az épületen: nemcsak az utca felőli oldalra került állvány épült terv szerint, de a scannelés segítségével el lehetett végezni a belső állvány pontos kitűzését is. Layher-szoftverek közül a LayPLAN CAD-et használták a tervezők a lehető legpontosabb eredmény érdekében. 

A teljes Layher Keder XL típusú védőtetőt Blitz keretes homlokzati állványrendszerre építették. Az utca felőli oldalon Allround rendszerből épült a gyalogos alagút, illetve a Blitz állvány megtámasztó szerkezete. A Blitz állvány egyszerűbb geometriájú épületeknél praktikus, gazdaságos megoldásnak bizonyult, és kompatibilis a Keder XL tetővel. 

Zavartalanul üzemelnie kell a Kormányablaknak a felújítás ideje alatt is, ezért a kivitelezőknek biztosítania kellett a közlekedést az ott dolgozók és az ügyfelek részére. Erre a Layher Allround állványrendszerből kialakított, korláttal és védőtetővel ellátott járdaalagút biztosít megoldást, amelyre a belső udvarihoz hasonlóan Blitz állványzat került. Az utcai homlokzaton a Blitz állványzat mellé Allround Podest lépcsőtornyot építettek, amely lehetővé teszi a munkaterület biztonságos megközelítését. A lépcsőtorony a hagyományos létrás közlekedés alternatívája az állványon, amely biztonságos, gyors és praktikus megközelítést tesz lehetővé.  

 

 

Könnyű tetővel a gyors munkavégzésért 

Egyre gyakrabban használják az ideiglenes védőtetőt a felújítások során. Használatával ugyanis nem csupán időjárásfüggetlenné lehet végezni a munkálatokat, de megszűnik a hagyományos tetőépítéseknél alkalmazott fólia ki- és betakarás is. 

19 méter magas Blitz tartóállványra került a csapadékvédelmet biztosító Keder XL tető, amelynek teljes magassága 23 méter; a tető szélessége 18.5 méter, hossza pedig 41 méter. A Layher tetőrendszerek közül azért esett a kivitelezők választása a Keder XL védőtető rendszerre, mert könnyű, gyorsan szerelhető és az elmúlt évek során számos megvalósult hazai projekt bizonyította a rendszer hatékonyságát. Az összesen 36,7 tonna teljes össztömegű állványszerkezetből a Keder XL tető mindössze 7,3 tonnát tesz ki. 

Ebből adódik, hogy az alumíniumelemek kézzel, előre összeszerelhetők akár a földön is, ezt követően pedig a modulok egy kisebb daru segítségével a tartóállványre helyezhetők, ami jelentősen gyorsítja az építési munkálatokat. 

 

 

Galéria

Mi épül?Layher Kft.Épkar Zrt.Gemenc Állványozó Kft.állványzatállványozásépületfelújítástetőfelújításBudapestCsepelkormányablak

Hírlevél

Hirdetés