2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Göcsej apró, zöld dombjai között lesz könnyebb az élet

Göcsej apró, zöld dombjai között lesz könnyebb az élet

magyarepítok.hu

2024.03.02. 08:00 - Móré Levente

Hullámzó tájon, nyugalmat árasztó erdők és gazdag szántók között építheti hét falu szennyvíztelepét a Szabadics.

Hirdetés

Göcsej, a Zalai-dombság dombjairól, erdeiről és apró falvairól ismert kistájának jellegzetes települése Bánokszentgyörgy. A száz éve virágzó zsákfalu, amelynek határában még a ’20-as években találtak olajat, így hamar bekapcsolódott a közúti, sőt, gázszolgáltatási hálózatba is, ma is élő település. A falu most egy nagyobb volumenű, szennyvízrendszereket érintő projekt részeként kaphat új szennyvíztelepet.

Jelenleg szinte teljes készültségben áll a község határában elhelyezett szennyvíztelep, amelynek hamarosan már megkezdődik a próbaüzeme is – tudtuk meg Tálosi Dániel projektvezetőtől.

 

 

Több települést érint

2022-ben döntöttek 23 település szennyvízhálózatának fejlesztéséről. A Szabadics Zrt. és az A-Híd Építő Zrt. konzorciumban végzett munkája során a Szabadics három agglomeráció szennyvízelvezetését építheti ki, valamint két szennyvíztisztító telepet hozhat létre.

A Pécshez tartozó Kozármisleny szennyvízelvezetése mellett Bánokszentgyörgy, Gelse, valamint Surd és Liszó agglomerációja érintett a fejlesztésben, ezen belül – amint Tálosi Dániel kiemelte – a két szennyvíztisztító-telep Bánokszentgyörgyön és Gelsén épülhet fel.

Korábban nem volt itt szennyvízcsatorna-hálózat, így mára különösen időszerűvé vált ennek kiépítése. A bánokszentgyörgyi agglomerációhoz hét település tartozik, így egy az újonnan épülő szennyvíztisztító-telep végzi majd e szomszédos települések szennyvízének tisztítását.

 

 

Teljesen automatizált technológia

Már a befejező munkálatokat (útépítés, kerítésépítés, épület külső nemesvakolása, füvesítés) végzi és a próbaüzemre készül a kivitelező Szabadics Zrt. a bánokszentgyörgyi szennyíztisztító telepen. A létesítmény 225m3/nap kapacitású, átfolyásos rendszerű, eleveniszapos technológiával működik majd. Kezelőmedencéi földbe süllyesztett műtárgyak, amelyek anaerob-anox, aerob ülepítéses technológiával üzemeltethetők, ehhez kapcsolódóan pedig az elvett fölös iszapot biológiailag stabilizált, földbe süllyesztett, zárt műtárgyban helyezik el.

A szennyvíztisztító két külön tisztítási vonalon épül meg, így karbantartás idejére az egyik vonal kiszakaszolható lesz a környezet felesleges terhelése nélkül – minden szennyvízvonalon külön-külön tartalékgépek állnak rendelkezésre.

A teljesen automatikus működésű tisztítót egy számítógépen megjelenített folyamatirányító berendezés (PLC) felügyeli, a beépített műszerek adatai és a telep energiaigénye pedig nem csak optimálisra állíthatók, de távfelügyelettel is nyomon követhetők.

 

 

Kis települések, komoly számok

Várhatóan szeptember első napjaiban átadhatják a szennyvíztisztítót, amelynek építészeti megoldásainál is adódtak kihívások: a talajmechanikai fúrások szerves agyagos-iszapos-tőzeges réteget harántoltak, így a műtárgyakat közel 300 darab, 8 méter hosszú és 60 centiméter átmérőjű kavicscölöpökre ültették.

Hét település tartozik bánokszentgyörgyi agglomerációhoz. Bánokszentgyörgy, Borsfa, Bucsuta, Oltárc, Pusztamagyaród, Szentliszló és Várfölde településein, összesen 25.927 folyóméter gravitációs vezeték, 24.473 folyóméter nyomóvezeték, 1313 bekötés, illetve húsz átemelő épülhetett meg a Szabadics munkájával.

 

Galéria

Mi épül?Szabadics Zrt.A-Híd Zrt.BánokszentgyörgyGelseSurdLiszószennyvízszennyvíztelepszennyvízelvezetésvízgazdálkodás

Hírlevél

Hirdetés