2024.05.20, Hétfő
Bővül a pécs-pogányi repülőgépgyár, letették az alapkövet
Főkép: a Magnus bővítlés előtt álló üzeme (forrás: Csizmadia Péter/Facebook); további fotók: MTI/Ruprecht Judit

Bővül a pécs-pogányi repülőgépgyár, letették az alapkövet

mti

2024.04.05. 14:20 - Szabó Ákos

Hatmilliárd forintos beruházás indul.

Hirdetés

Jelentős fejlesztés rajtolt el Pécs vármegyeszékhelyén, alapkőletételi ünepséget tartottak április 5-én a kompozit repülőgépeket gyártó Magnus Aircraft Zrt. új gyártócsarnokának projektjében. A létesítmény a cég hatmilliárd forintos fejlesztési projektjének részeként épül meg.

Az eseményen Boros László, a cég vezérigazgatója közölte, hogy a fejlesztés részeként az 1500 négyzetméteres gyártócsarnok mellett 500 kilowattos napelemparkot is építenek.

Ismertetése szerint a Fusion II. kétüléses gép beilleszkedett a piacra, oktatásra, megfigyelésre, egyéni célokra is használják. A négyüléses repülőgép gyártásához megvásárolták az IL-103 repülőgép licencét, az eredeti tervekből 3D-s modellt készítettek, teljesen kompozit felépítésűre tervezték át, és kidolgozták a gyártási technológia folyamatát.

 

Varga Mihály pénzügyminiszter (b) és Tarány Gábor István, a kompozit repülőgépeket gyártó Magnus Aircraft Zrt. tulajdonosa a társaság új gyártócsarnokának alapkőletételén 2024. április 5-én

 

Négyüléses repülőt is fognak gyártani

Varga Mihály pénzügyminiszter azt hangsúlyozta: a csarnok, ahol saját fejlesztésű, négyüléses repülőgépeket gyártanak majd, a "magyar gazdaság egyik ékköve" lehet.

 

 

Megjegyezte, hogy a cég kétüléses repülőgépei világszerte keresettek, illetve hozzátette: a  termékpaletta kiegészül egy négyüléses kisrepülőgéppel, amelynek készül elektromos változata is.

Kiemelte: a fejlesztés hozzájárul a védelmi ipar erősítéséhez is, a Magnus új repülőgépével bővülő nemzetközi piaccal számolhat.

A 2014-ben alapított Magnus Aircraft tavaly nyolcvan embert foglalkoztatott; 2022-ben 538 millió forintos nettó árbevételt ért el. A társaság tavaly félévi közlése szerint 2023-ra pozitív nulla eredményt, míg az idén és a következő években exponenciálisan növekvő árbevétel mellett pozitív eredményt vár.

Mi épül?PécsMagnus Aircraftrepülőgépiparrepülőtérüzemépítésüzemfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés