2024.05.17, Péntek
Megduplázza kapacitását a békécscsabai képzőközpont
szakmaverzum.hu

Megduplázza kapacitását a békécscsabai képzőközpont

mti

2024.04.30. 13:04 - Hegedűs Gergely

Az eddig is egyedülálló felszereltségű tudásközpont tovább bővül, a közbeszerzést május végén tervezik kiírni.

Hirdetés

Tovább fejlesztik a Légi és Gépipari Képzőközpontot Békéscsabán. A szakképző intézmény 1 milliárd 700 millió forintot nyert el energetikai korszerűsítésre, új oktató műhelyek kialakításra és gépbeszerzésre. A korábbi beruházásban 2020 februárjában tették le a Légi- és Gépipari Központ alapkövét, amelyet most fejlesztenek.

A támogatási összeget az Európai Unió állja - tájékoztatta az MTI-t Mikulán Róbert projektmenedzser. Elmondta továbbá, az építési és energetikai munkálatokra mintegy 1 milliárd forintot szánnak.

Az uniós közbeszerzési eljárást május végén szeretnék kiírni, ha nem csúszik meg a folyamat, jövő június végéig lezárható a beruházás.


Ezen a három pilléren alapszik a fejlesztési stratégia

Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára kedden a helyszínen tartott projektindító rendezvényen elmondta, a rendszer három pilléren nyugvó átalakításában elsőként a vállalatok bevonásával fejlődött a módszertan, elindult a digitális tananyagok fejlesztése és a projektoktatás. Emellett fejleszteni kellett a humánerőforrást, a szakképzésben oktatók bére 2020 óta csaknem megduplázódott. Harmadik pillérként fejleszteni kell az infrastruktúrát is, amire a most szóban forgó projekt is egy példa. 

Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium magasépítésért felelős helyettes államtitkára szerint a beruházásoknak a minőséget, a funkcionalitást, a gazdaságos üzemeltethetőséget és az esztétikát kell szolgálniuk.

"Ezt segíti elő évtizedes távlatban két tavaly év végén elfogadott jogszabály, az állami építési beruházásokról és a magyar építészetről szóló törvény" - fejtette ki.   


Duplázódik az intézmány kapacitása

Szarvas Péter polgármester emlékeztetett, kormányzati támogatással hozták létre mintegy 2,2 milliárd forintból a Légi- és Gépipari Központot és mintegy 2 milliárdból a Nyomdaipari Képző Központot. Hozzátette, a különböző rangsorokban a szakképző intézményeket összefogó Békéscsabai Szakképzési Centrum előkelő helyen szerepel; 6100 diákjuk van, amelyből 5100-an nappali tagozaton tanulnak, és közel ezer felnőttet oktatnak.    

Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója úgyfogalmazott, a Légi és Gépipari Képzőközpont országosan egyedülálló felszereltségű tudásközpont lett. Hozzátette, eddig 150 tanulónak tudtak elméleti, és 80-nak gyakorlati képzést nyújtani, de nem egyidőben. A fejlesztés hatására ezek a számok 300-ra és 100-ra nőnek úgy, hogy azt egyidejűleg tudják biztosítani.

Mi épül?Békéscsabaszakképzés

Hírlevél

Hirdetés