2024.06.17, Hétfő
A 21. századba ugrik a modernizálás után a Budapesthez közeli egyetem fél évszázados épülete
Fotó: Szent István Egyetem archívuma és wikipédia

A 21. századba ugrik a modernizálás után a Budapesthez közeli egyetem fél évszázados épülete

magyarepitok.hu

2024.05.27. 11:27 - Sándor Csilla

Felújítják a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) gödöllői központjában az ötszintes, 8300 négyzetméter alapterületű aulát. A modernizálást a közbeszerzésen legjobb ajánlatot tevő Épkar Zrt. végezheti el.

Hirdetés

Az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény szerint az aula belső felújítása során a kivitelező, Épkar Zrt.-nek korszerűsítenie kell az épület gépészetét, az erős- és gyengeáramú hálózatát, ezenkívül egyéb belsőépítészeti feladatok is várnak a szakemberekre.
 

Fotó: Szent István Egyetem archívuma


A szocializmus idején emelt épületet modernizálják

A magyarországi felsőfokú agrárképzés közel kétszáz éves múlttal rendelkezik. Önálló agráregyetemet csak a második világháború után alapítottak, egy budapesti intézmény fogta össze az ország öt városában működő állatorvosi, erdőgazdasági, szőlőgazdasági, gépészeti, kertészeti képzést nyújtó karokat. A gyakorlati képzés feltételeit a premontrei rend intézményeinek 1950-es államosítása után Gödöllőn kezdték el kialakítani. Az egyetemi képzést szolgáló építkezések a következő évben kezdődtek és változó intenzitással 1970-ig tartottak.

 

Fotó: wikipedia

 

A most felújításra kerülő aulát is magába foglaló épület 1969-ben készült el. A szocreál stílusú épület magja az aula, amelyet tanszéki irodák vesznek körül. A modernizáció során az épület belső tagolását többnyire megtartják majd, minimális bontást és átépítést a szintenként kialakított, összesen hat teakonyhánál végeznek el.

Korszerű és biztonságos burkolatot kapnak a laboratóriumok

Az oktatási és adminisztratív célra használt épületben a központi téren, az aulán kívül az irodahelyiségek is megújulnak, utóbbiak mintegy 1700 négyzetméteren új kazettás álmennyezetet kapnak, míg a közlekedők esetében az egyedi terv szerint gyártott elemekkel pótolják ki a sérült vagy hiányzó elemeket. A folyósók pvc burkolata helyére kőburkolat kerül, ahol szükséges az aljzatbetont kicserélik és szigetelik.

A projekt részeként az épületben:

  • 12600 négyzetméternyi vakolatot javítanak ki,
  • tizennyolcezer négyzetméternyi falfelületet festenek le.
  • A laboratóriumokban és a vizes helyiségekben több mint ezer négyzetméternyi felületen csempéznek majd. Előbbiek funkciójukhoz illeszkedően sav-és lúgálló, csúszásmentes greslap padlóburkolatot kapnak.

 

Megújul a tardosi vörösmárvány padozat is

Az aulatérben lecserélik az álmennyezetet, alatta új szigetelést és a szintén új elektromos hálózat kábeleit helyezik majd el. Az aula több mint ezer négyzetméteres tardosi vörösmárvány padozatát polírozással újítják meg.

A bejárat modernizálása során hat, kétszárnyú automata tolóajtó beépítése könnyíti meg az épületbe a ki- és bejutást, mindemellett az aula teljes kamerarendszerét is lecserélik. Ezenkívül audiovizuális rendszert telepítenek az épületbe, ami nemcsak a hangosítást és a nagyothallók akadálymentes rendszerét foglalja magában, hanem alkalmas lesz arra is, hogy tolmácsrendszerként használják. A fejlesztés része a videót megjelenítő streaming lehetőség kialakítása is az épületben és a felsorolt funkciók integrált vezérlését végző rendszer kiépítése is. Hat klímaberendezést is telepítenek az épület különböző helyiségeibe, a világítást energiatakarékos LED technológia biztosítja majd.

A 8300 négyzetméteres aulaépület felújítására és átalakítása 1,3 milliárd forintból valósulhat meg.

Mi épül?Épkar Zrt. Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Gödöllőaula

Hírlevél

Hirdetés