2024.06.23, Vasárnap
Helyére emelik a 33 méteres hídgerendákat az M4-es építkezésén
Fotó: magyarepitok.hu/Nagy Mihály

Helyére emelik a 33 méteres hídgerendákat az M4-es építkezésén

Forrás: ÉKM és magyarepitok.hu

2024.06.10. 12:52 - Sándor Csilla

Öt nap alatt kerülnek a helyükre a Nagykunsági-főcsatorna hídjának gerendái az M4-es Törökszentmiklós-Kisújszállás szakaszán. A törökszentmiklósi elkerülőn forgalomterelés mellett folytatja a munkálatokat a Duna Aszfalt Zrt.

Hirdetés

Új pályára terelik a forgalmat az M4-es törökszentmiklósi elkerülő szakaszán – közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium. Ahogy arról korábban számos alkalommal beszámolt portálunk a Törökszentmiklós és Kisújszállás közötti 34,29 kilométeres szakasz az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásában, a Duna Aszfalt Projekt Zrt. generálkivitelezésével valósul meg.

A projekt keretében:

  •  17,5 kilométeren új nyomvonalon épül ki az út Törökszentmiklós és Kisújszállás között,
  • míg 8,1 kilométeren a törökszentmiklósi elkerülőnél és
  • 8,7 kilométeren, a kisújszállási elkerülőnél a meglévő kétsávos szakasz bővítése történik meg.
     
Fotó: M4 építése áprilisi állapot  magyarepitok.hu / Nagy Mihály

 

Hatvanhat gerendából állítják össze a Nagykunsági-főcsatorna hídját
 

Június 10-től a Törökszentmiklóst elkerülő útszakasz munkálataival párhuzamosan, elkezdődik a projekt egy rendkívül látványos munkafolyamata is. Beemelik a helyükre a  gerendákat  a Nagykunsági-főcsatorna hídjához. Ahogy arról portálunk is több alkalommal beszámolt a projekt keretében 17 műtárgyat épül meg, ezek közül kiemelkedik a Nagykunsági-főcsatorna feletti hattámaszú vasbeton gerenda híd.
Az M4-es munkálatai az új nyomvonalon egy évvel ezelőtt kezdődtek el.
A nyugati oldalon a hídfő és a négy alátámasztás megépítése már befejeződött, a keleti oldalnál jelenleg a cölöpözés zajlik. Összesen 66 darab mintegy 33 méter hosszú FCI hídgerendát emelnek a helyére június 10-től mindössze öt nap leforgása alatt.
 

 

 

Két ütemben terelik el a forgalmat

A hídfejlesztésen kívül felújítják és átépítik Törökszentmiklós elkerülő szakaszának 2x1 sávos útját. A munkálatok idejére, június 10-től az új, bal oldali pályára két ütemben átterelik a forgalmat.

Az I. ütemben a jelenlegi 4 számú főúti szelvényezés szerinti 117+400 - 120+300 km. szelvények között,
majd a II. ütemben a 113+500 – 120+300 szelvények között vezénylik át a forgalmat, amely gyakorlatilag a Törökszentmiklós elkerülő teljes szakasza.

 

A tereléshez az engedélyező hatóság ideiglenes forgalomba helyezése szükséges, melyre június 10-én kerülhet sor. Az útszakasz munkaterületként üzemel, az építési munkák és az út mellett néhol jelentős szintkülönbség miatt előzési tilalomra és 40km/h sebességkorlátozásra számíthatnak az erre közlekedők.

 

 

Dolgoznak két csomópont kiépítésén is

Az M4-es épülő szakaszához tartozó műtárgyak közül elvégezték a cölöpözési és hídfő építési munkákat a kisújszállási csomópont hídjánál is. Tart az örményesi csomópont kialakítása, ahol négy keresztező földút találkozik. A vadátjáró acéltartóinak kiszállítása után a helyszínen szerelik össze azokat.

Galéria

Mi épül?M4-esTörökszentmiklósKisújszállásDuna Aszfalt Zrt.Nagykunsági-főcsatorna híd

Hírlevél

Hirdetés