2024.09.08, Vasárnap
Előremutató építési technológia is támogatja a jövő alapélelmiszerének termesztését
Fotók: PERI

Előremutató építési technológia is támogatja a jövő alapélelmiszerének termesztését

magyarepitok.hu

2024.07.27. 09:00 - Móré Levente

Robosztus szerkezeteknél bizonyíthatott a Peri zsalurendszere.

Hirdetés

A gombák iránti kereslet folyamatosan növekszik, a gombatermesztés több szempontból is a jövő egyik ígéretes ágazatának tűnik. Az egyre növekvő kereslet kielégítése érdekében a Bio-Fungi Kft. folyamatosan keresi a fejlődési lehetőségeket. Gombát termeszteni ugyanis csak mérethatékony üzemeknek éri meg és a cég vezetői az üzleti stratégiájuk kialakítása során mindig arra fókuszálnak, hogy a vállalkozás minél hatékonyabban és fenntarthatóbban működjön.

Sikereik őket igazolják, Közép-Európa egyik vezető gombaipari vállalkozásává nőtték ki magukat. Számítógép-vezérelt, modern, felszíni gombafarmjaik, a komposztot világgyártók oltóanyagával előállító, zárt hőkezelőik, valamint az ellenőrzést végző kémiai-analitikai laboratóriumuk Európa- szerte ismertté tette a vállalatot.  

 

Fotók: PERI

 

Jelentős méretek

Milliárdos fejlesztésekben segíti tehát a magyar tulajdonú vállalatot a generálkivitelező HORA Kft. és a szerkezetet építő DAKI-ÉP Kft. megbízásából a Peri Kft. is a különleges szerkezetek létrehozásában. A kivitelezés során több épületegység is felépül a Bio-Fungi áporkai telephelyén, ezek közül a DAKI-ÉP Kft. laskabunker és érlelő bunkerek építésére kapott megbízást.

Jelenleg a laskakomposzt előállítására szolgáló bunker kivitelezése zajlik, ahol utolsó üteméhez ért a közel nyolc méter magas vasbeton falak zsaluzása és betonozása

– tudtuk meg a DAKI-ÉP Kft. munkatársaitól.

 

 

Megrendelői igény szerint a csiperke komposzt érlelő bunker és a laskabunker épületének monolit vasbeton falaihoz szükséges zsaluzási terv és anyaglista összeállítása is a Peri feladata volt – tudtuk meg Varró Bencétől, a PERI értékesítő mérnökétől.

„Az átlagban 7-8 méter magas falak megépítését – mesélte Varró Bence – nehezítette azok változó keresztmetszete is: a nagyjából 30 méter hosszú falakat három részre kellett osztani hosszanti irányban, magasságukat tekintve pedig két ütemre.”

 

 

Agrárfejlesztésekhez megbízható megoldás - a TRIO - kell

A falakhoz a Magyarországon már jól ismert TRIO keretvázas zsalurendszert használták: az egyszerű zsalutechnológia és a rövid szerelési idő jelentősen gyorsította a kivitelezést. Az építést tovább egyszerűsítették emellett a BFD kapcsok, amelyek a táblák összehúzására és egyben síkba rendezésére is szolgáltak.

„A falak vasszereléséhez szükséges állványrendszert szintén a PERI biztosította: négy darab, hatméter hosszú, négy munkaszint magas, egyben daruzható állványra volt szükség, amelyhez a PERI UP könnyen és gyorsan szerelhető állványrendszere tökéletes választásnak bizonyult”

– tette hozzá az értékesítő mérnök.

 

 

Ugyanezt erősítették meg a DAKI-ÉP Kft. munkatársai, akik kiemelték: azért esett választásuk a PERI termékeire, mert a zsaluzat- és állványrendszerei kiváló minőségükről és megbízhatóságukról ismertek. Amint hangsúlyozták:

Összességében a PERI zsaluzat- és állványrendszerei nagyban hozzájárultak a projekt sikeres és hatékony megvalósításához, ezért a DAKI-ÉP Kft. a jövőben is szívesen választja a Peri termékeit hasonló projektekhez.

 

Kuriózumokkal folytatódik a munka

A továbbiakban egyoldali falzsaluzásra is sor kerül majd a Bio-Fungi kapacitásbővítésének kivitelezésén. A komoly feladat műszaki előkészítése – amelyben a PERI is tevékenyen részt vesz – jelenleg is folyamatban van.

 

 

A megrendelő pedig megbízható, egyenletes minőségnek örülhet, hiszen ilyen beruházásokkal csak hosszútávra érdemes tervezni. Miután a laskakomposzt és az érlelő bunkerek építése befejeződik, a Bio-Fungi Kft. jelentősen bővítheti termelési kapacitását, ami új piacok meghódításához is megteremti a lehetőséget.

Galéria

Mi épül?Peri Kft.DAKI-ÉP Kft.ÁporkamezőgazdaságüzemépítésHORA Kft.

Hírlevél

Hirdetés