2024.09.16, Hétfő
Elkészült a Medicontur új zsámbéki gyártócsarnoka

Elkészült a Medicontur új zsámbéki gyártócsarnoka

magyarepitok.hu

2024.09.03. 07:55 - Bíró Beáta

Az orvosi segédeszközöket gyártó cég új üzemének belső kialakítása számos kihívás elé állította a SWIETELSKY Magyarország szakembereit.

Hirdetés

Nem mindennapi kivitelezést fejezett be a közelmúltban a SWIETELSKY Magyarország Kft. A vállalat a Medicontur Orvostechnikai Kft. új, zsámbéki multifunkcionális csarnoképületét belső kiépítését, fit-out munkálatait végezte el. A projekt különlegessége az úgynevezett tisztatér kialakítása és az ehhez kapcsolódó zsiliprendszer volt.

Több mint 30 éves múltjával és 7 millió gyártott és eladott implantátumán túl, a Medicontur az intraokuláris műlencsék szakértőjeként immár komoly hírnévre tett szert a szemészetben.

A német alapokon nyugvó orvosi, szemészeti segédeszközöket gyártó cég a már meglévő üzemcsarnokát bővítette egy 6900 négyzetméteres új egységgel azzal a céllal, hogy tovább javítsa pozícióját a szembe ültethető lencsék piacán. A Medicontur ezzel az összetett beruházással jelentősen modernizálta gyártói környezetét és növelte termékeinek megbízhatóságát partnerei és páciensei felé. Az itt gyártott lencsék világszínvonalúak. A Medicontur Európa több országában is jelen van, a Magyarországon előállított termékek 90 százalékát a világpiacon értékesítik, és több mint 70 országban érhetőek el az egészségügyi termékei.

A SWIETELSKY Magyarország feladata az új létesítmény belső kiépítése, ezen belül építész szakipari munkák, épület- és technológiai gépészeti, erős-gyengeáram munkák, épületautomatika, tűzjelző rendszer megvalósítása volt. A kivitelezést egy év alatt hajtották végre. A munkálatokat össze kellett hangolni a második ütem kivitelezését végző társvállalkozókkal, illetve az első ütem kivitelezőjének garanciális javítási feladataival is.

 

 

 

A tartószerkezetek beépítéséhez részleges bontás volt szükséges

Mint azt Barna Ágnestől, a SWIETELSKY Magyarország Kft. főépítésvezetőjétől megtudtuk: a megvalósítás során számos kihívással találkoztak.  

A csarnoképítés idején a belső kiépítés koncepciója még nem volt végleges, így a meglévő szerkezeti méret nem minden esetben volt alkalmas az új kialakításhoz. A meglévő csarnokba beépítendő nagyberendezéseket, illetve a tisztatéri panelek acél fal- és födém-tartószerkezeteinek beépítését csak a meglévő épületek részleges bontásával tudták megoldani. Ugyanezzel a problémával álltak szemben a kültérhez csatlakozó, vagy külső egységgel rendelkező rendszerek kivitelezésekor is. Ráadásul a Medicontur új létesítménye nyaktaggal csatlakozik a már meglévő és folyamatosan üzemelő régi csarnokhoz, így egyes rendszerek összekapcsolása csak üzemszünetben volt lehetséges.

 

A képre kattintva galéria nyílik

 

A tisztatér kialakítása volt a projekt különlegessége

Minden szakág számára egységesen kihívást jelent az úgynevezett tisztatér megépítése, és az abba kerülő technológia kiszolgálása. A tisztatér egy olyan üzemi vagy laboratóriumi terület, melyben alacsony részecskekoncentrációjú környezetet tartanak fenn: a rendszer a befújt levegőt speciális szűrőkön keresztül minimális részecskeszámmal juttatja be a térbe. A gépészeti munkálatok során a zsámbéki csarnokban fűtés-hűtés, sűrített levegős rendszer, szellőző-, valamint víz-és csatornarendszer épült.

 

 

A szellőző rendszerben külön légkezelők látják el a tisztatéri helyiségeket. A tisztatéri anemosztátok H13-as végponti szűrőkkel rendelkeznek, a nyomásérték fenntartását befúvás és elszívás oldalon is VAV szeleppel biztosítják – mondta el Barna Ágnes. „Az egyéb irodai és gyártó terek szellőzését szintenként 2 db légkezelővel látják el. A gyártás miatt nemcsak a tisztatérben kell megfelelő nyomásértékeket tartani, hanem az egyes kisebb gyártóhelyiségekben is. A beépítésre került 6 db légkezelő össztérfogatárama a technológiához szükséges légcsereszám miatt befúvás oldalon meghaladja a 125.000 m3/h-t.” A gyártáshoz téli-nyári időszakban is szükséges a fűtési és hűtési energia biztosítása. Ehhez 4 db hőszivattyút, valamint egy szárazhűtőt építettek be.

 

 

A hűtés-fűtés hálózat nagysága többszöröse egy hagyományos felhasználású hasonló méretű csarnok épületnek: csak ehhez a rendszerhez közel 7.500 fm csővezetéket építettek be.

 

Zsiliprendszer választja el az egyes területeket

Nagy tisztaságú üzemi területek esetén a különböző tisztasági fokozatú tereket anyag- és személyzsilipek kötik össze. Ennek funkciója, hogy biztosítsák az összeköttetés két helyiség között. Ezeken keresztül zajlik a személy és teherforgalom is.

 

 

„Itt a zsámbéki csarnokban a tisztatéren kívül is zsiliprendszerrel vannak elkülönítve a gyártás különböző területei, illetve a nyomások szabályozásával is irányítják a bejutó por áramlási irányát, illetve annak szűrését. Az épület több pontján készült személy- és anyagátadó zsilip, nem csak a tisztatérben” – részletezte a projektvezető. A padló-fal-mennyezet csatlakozások, az azokba kerülő nyílászárók, revíziós ajtók, gépészeti- és elektromos szerelvények, mind megfelelő légtömör kivitelben kellett, hogy készüljenek. „A zsilipes beléptetés- és a menekülés elvárásai egymással ellentétes igényeket támasztottak, amiket a gyengeáramú eszközök és a nyílászáró szerelvények különböző kombinációival kellett megoldani.”

 

Építészeti vonatkozásban is különleges megoldások kellettek  

A meglévő vasbetonvázas csarnok emeletén a tisztatéri „ház a házban” egységet fém vértezetű szendvicspanel fal-és födém szerkezettel valósították meg, amelyhez acélrácsos tartószerkezet készült. Szárazépítésében az átlagostól eltérő volt a projektben, hogy nagy magasságú falak épültek erősborda merevítéssel, a zárófödém lehetséges lehajlása miatt csúszó kapcsolattal. A légtechnikai rendszer miatt minden álmennyezet fix, ám az összetett gépészeti és elektromos nyomvonalak miatt sok esetben csak önhordó kivitelben volt lehetséges a kivitelezés, függesztésre már nem volt elegendő hely.

 

 

A fix mennyezet felett azonban nagy számban karbantartást igénylő eszközök létesültek, így azokba a megszokotthoz képest jelentősen több revíziós nyílást kellett kialakítani, légzáró kivitelben.

Az erős- és gyengeáram rendszer megvalósítása során jelentős számú dugalj és IT végpont kiépítése volt szükséges, emiatt több ezer méter kábel kerül behúzásra az épületbe. Épületautomatikai szempontból a helyiségek nyomástartásra történő szabályozása miatt több száz érzékelő kerül beépítésre. Fontos megemlíteni, hogy a csarnokban komoly automatika rendszer létesült, mellyel teljes hő, pára és részecskekontroll tudott megvalósulni.

Galéria

Mi épül?Swietelsky Magyarország Kft.Zsámbéküzemfejlesztéscsarnoképítésegészségügyi fejlesztés

Hírlevél

Hirdetés