2024.10.05, Szombat
Keresik az Új Nemzeti Galéria kivitelezőjét – megjelentek az épület részletes adatai
Grafikák: Liget Budapest

Keresik az Új Nemzeti Galéria kivitelezőjét – megjelentek az épület részletes adatai

magyarepitok.hu

2024.10.03. 12:11 - Szabó Ákos

Az épületet a Városliget kiterjesztéseként tervezték meg. Feltételes közbeszerzést írtak ki.

Hirdetés

A napokban írtuk meg a Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója nyilatkozata alapján, hogy jövőre rajtol el a az Új Nemzeti Galéria építkezése. A tokiói központú SANAA építésziroda tervei alapján elkészülő távol keleti-stílusjegyeket hordozó épület tervezési folyamatáról korábban idéztük Serena Di Giulianót, a cég munkatársát. A folyamat célja az volt, hogy a

Petőfi Csarnok helyére a Pritzker-díjas japán építésziroda tervei alapján felépülő Új Nemzeti Galériába a majdani látogatók a parkból szinte észrevétlenül sétálhassanak majd be.

Az épületet a Városliget kiterjesztéseként tervezték meg - mondta el többek között az építész egy korábbi panelbeszélgetésen. Az Új Nemzeti Galériára kidolgozott terveket nemzetközi zsűri választotta ki egy nyílt pályázaton.

 

 

Várhatóan 36 hónap alatt készül el

Az uniós közbeszerzési értesítőben most megjelent kiírásban már a kivitelezőt keresik, azonban azt is megjegyzik, az eljárás feltételes, mivel a projekt pénzügyi forrásait még igényelni fogja a beruházó, jelenleg nem állnak rendelkezésre.

Sikeres közbeszerzés esetén a nyertes pályázó feladata a galéria és a kapcsolódó projektelemeinek megvalósítása, generálkivitelezése lesz, várhatóan 36 hónap alatt.

 

Az összesen hétszintes épület mintegy 50 ezer négyzetméteres lesz

A TED adatai szerint terepszint felett 13.440 m2, terepszint alatt 12.060 m2 lesz a tervezett beépítési terület. A párkánymagasság 24,98 méterig emelkedik majd, az épület legmagasabb pontja pedig 31,29 méter lesz.

Az Új Nemzeti Galéria 2 pinceszinttel, földszinttel és 4 emelettel készülhet el, az épület hasznos alapterülete 48.665 m2 lesz, az összes bruttó szintterülete pedig 53.961 m2.

 

 

Négy elforgatott tömbből áll majd össze az épület szerkezete

Az épület tömegformálásáról is kapunk egy leírást a dokumentációban, melyben kifejtik: a felemelkedő épülettömb négy, egymáshoz képest elforgatott épülettömegből áll majd.

A négy épületegység mindegyike rendelkezik majd egy-egy közlekedő maggal, ezekben helyezkednek el a lépcsőházak, a gépészeti felvonó berendezések és a gépészeti aknák is. Ezek a magok egyben biztosítják alapvetően az épületrészek térbeli merevségét is, illetve mellettük további kiegészítő merevítő elemeket is alkalmaznak majd.

A beruházási terület északkeleti oldala mentén egy fedett kerékpár tároló épül, a -2P pinceszinthez vezető rakodórámpa feljárata pedig a Hermina út közelében helyezkedik majd el.

Távhő hálózatot alakítanak majd ki, valamint kiegészítő fűtésként a hűtőberendezés hulladékhőjét hasznosítják, illetve 3 hőszivattyú és geotermikus rendszer kiépítése is része a beruházásnak

 

 

A funkciók szerint így osztják majd fel az Új Nemzeti Galéria belső tereit:

  • állandó kiállítótér: 11.215 m²,
  • ideiglenes kiállítóterek üveggalériával 1.825 m²
  • csatlakozó műhelyek: 599m²
  • rendezvényterem: 760 m2, közel 500 fő ülőhellyel
  • kiállítótereket kiszolgáló raktárak: 2500 m2
  • előadótermek és szekció termek 268 m2
  • múzeumpedagógia tantermek és irodái 300 m2
  • főzőkonyha és étkező napi 4-600 adagos melegkonyha, önkiszolgáló 200 férőhelyes, 220 m2-es fogyasztótérrel
  • kávézó: italok és készételek kiszolgálására 50 férőhelyes fogyasztótérrel
  • irodák: 1.500 m2

 

 

A zöld megoldások is kiemelt szerepet kapnak

A műszaki paraméterek és közműbekötések adatai is szerepelnek a dokumentációban, de még külön kiemelést érdemel 13.000 m2 környezetrendezési, tájépítészeti munka, melynek során 1.400 m2 növényzetet, 7.300 m2 burkolt felületet is építenek.

A zöld megoldások is fontos szerepet kapnak, amt az is tanúsít, hogy a projektben előírták az „excellent” BREEAM minősítési követelményt.

Mi épül?SANAAÚj Nemzeti GalériaLiget Budapest ProjektVárosligetmúzeum

Hírlevél

Hirdetés