2024.06.24, Hétfő
Idén 400 kilométernyi útfejlesztés és ugyanennyi útkarbantartás indul

Idén 400 kilométernyi útfejlesztés és ugyanennyi útkarbantartás indul

mti

2020.01.06. 08:00 - Hegedűs Gergely

Folytatódik a falusi CSOK programja, a mellékúthálózatok fejlesztése, valamint az életminőség javítását célzó helyi fejlesztések támogatása.

Hirdetés

Az idei évben is folytatódik, sőt bővül a Magyar falu program - mondta el budapesti sajtótájékoztatóján a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Gyopáros Alpár hangsúlyozta, a költségvetés idén is rögzíti, hogy legalább 150 milliárd forint jut a Magyar falu programra, akárcsak tavaly. Bejelentette: a kormány döntése értelmében további területekre - útkarbantartásra és falusi civil szervezetek támogatására - juttatnak pluszforrásokat, összesen 12,5 milliárd forint értékben.


A tavalyi irányvonalak érvényesek idén is

A kormánybiztos emlékeztetett, folytatják a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) programot, illetve a falvakat kisvárosokkal összekötő állami mellékúthálózatok fejlesztését, valamint az életminőség javítását célzó helyi fejlesztések támogatását.

Elmondta: 2019-ben mintegy 50 milliárd forintot fordítottak útfejlesztésre, ebből mintegy 400 kilométernyi útszakaszon indulhatott meg útfejlesztés, az idén is legalább ennyivel kalkulálnak. A kormány döntése szerint további 7,5 milliárd forintot szánnak útkarbantartási célokra, ami további 400 kilométernyi útszakaszon teszi lehetővé az útjavításokat.   


Beindul a helyi szervezeteket támogató civil alap

Gyopáros Alpár a kormány másik fontos döntésének nevezte, hogy elindítják a falusi civil alapot a kevesebb mint 5000 lakosú településeken működő, ott székhellyel, telephellyel rendelkező civil szervezeteknek. Ez a keret 5 milliárd forint lesz és pályázati úton kaphatják meg a civil szervezetek.

A civil szervezetek két tevékenységi körre pályázhatnak majd, rendezvények és programok megvalósítására, illetve eszközbeszerzésre, vagy esetleg ingatlanfejlesztésre, ingatlanvásárlásra is.


A helyi szervezetek kulcsszerepben vannak egy-egy településen

Hangsúlyozta: a civil szervezetek döntő szerepet játszanak abban, hogy egy helyi közösség élettel teli legyen. A helyi önkormányzatok, a képviselő-testületek és a polgármesterek mellett a civil szervezetek a helyi közösségek motorjai. Példaként említette az önkéntes tűzoltó-egyesületeket, a sportegyesületeket, az ifjúsági klubokat, a nyugdíjasklubokat és a polgárőr-, valamint a lokálpatrióta szervezeteket.

Ezek a szervezetek azon túl, hogy valamilyen speciális tevékenységet végeznek, szinte kivétel nélkül a helyi közösség fenntartásáért és életminőségének javításáért is tesznek, ezért kívánnak segítséget nyújtani nekik - mondta a kormánybiztos. Hozzátette, Magyarország kormánya eltökélt annak a célnak az elérésében, hogy megállítsa a magyarországi kistelepülések népességcsökkenését. Ehhez javítani akarják a falvakban élők életminőségét.     

PályázatokCSOKMagyar falu program

Hírlevél

Hirdetés