2024.03.19, Kedd
Egy hiányszakma kapott modern új képzőközpontot az építőiparban
Fotók: MTI

Egy hiányszakma kapott modern új képzőközpontot az építőiparban

mti

2023.03.17. 13:42 - Hegedűs Gergely

Az egy év alatt megépült központ jelenleg 26 tanulót oktat az 563 négyzetméteres épületben.

Hirdetés

Március 17-én a Veszprém vármegyei Nagyvázsonyban átadták az ács szakma elsajátítását szolgáló képzőközpontot. Az MTI információi szerint az egy év alatt megépült intézmény jelenleg 26 tanulót oktat. Az 563 négyzetméteres képzőközpont 240 millió forintból jött létre, melyből 146 millió forint állami támogatás.

A központot Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára, Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke és Piltman Miklós ácsmester, az intézmény alapító igazgatója adta át. A pénteki átadó után Schifter Party 2023 gyakorlóhétvége kezdődött az új épületben.


Vállalkozói szerepvállalás kellett a központ megvalósulásához

Az átadó ünnepségen az intézmény alapító igazgatója, Piltman Miklós szavaiból kiderült, az elméleti és gyakorlati képzést is biztosító intézményben fiatalok és felnőttek is elsajátíthatják az építészeti szakma fogásait. Navracsics Tibor örvendetesnek nevezte, hogy olyan vállalkozók dolgoznak a térségben, akiknek nem csupán a magánjavak gyarapítása számít, hanem a közjót is szem előtt tartják, így valósulhatott meg a képzőközpont.       

Pölöskei Gáborné elmondta, hogy a 2019-ben született szakképzési törvény nyomán megújulhat az ágazat, ehhez azonban a vállalkozók akarata elengedhetetlen. Mint mondta, az ágazati képzőközpontok által erősödik a duális képzés, fontos változásnak nevezte, hogy a tanulók munkaszerződéssel dolgoznak a vállalatnál a képzés égisze alatt.

SzakképzésÉVOSZszakemberhiányszakemberképzésszakmunkásokoktatási beruházásNagyvázsony

Hírlevél

Hirdetés