2024.04.16, Kedd
Miskolci cég környezetbarát innovációt mutatott be a kerékpárút építésben
magyarepitok.hu

Miskolci cég környezetbarát innovációt mutatott be a kerékpárút építésben

magyarepitok.hu

2017.07.10. 18:56 - Antal Zsófia

Tartós, felújítást alig igénylő, újrahasznosított anyagokat felhasználó technológiát dolgozott ki a Kriba Hungary.

Hirdetés

Közel 5 év munkája érett be 2017 májusában, amikor a Kriba Hungary Kft. „Rubway Multisport” nevű kerékpárút építési fejlesztése megkapta az értékesítéshez szükséges engedélyeket - idézi Berki Attila ügyvezetőt a cég közleménye.

„Hosszú távú, tartós megoldásban gondolkodtunk. Tapasztalatunk szerint még ha az önkormányzatok meg is építik a kerékpárutakat, pénzük már nem marad a fenntartásukra. Célunk az volt, hogy olyan multifunkciós sportburkolatot és kerékpárút-építési technológiát hozzunk létre, amely nem kátyúsodik, nem repedezik és minél ritkábban merül fel karbantartás. Ha mégis, az pedig legyen gyorsan, alacsony költséggel elvégezhető, maradéktalanul visszaállítva az útszakasz eredeti állapotát” – foglalta össze az ügyvezető.

A projekt résztvevői és meghívott vendégek is kipróbálták a Rubway Multisport Flow kerékpárút prototípusát. (fotó: magyarepitok.hu)

Dr. Erdélyi János, a projekt műszaki irányítója a közleményben betekintést adott a fejlesztés technológiai hátterébe is. „A kerékpárutak tervezői előírási sablonok alapján készülnek, kódolva a pályák várható hibáit. Az aszfalt vagy beton burkolatú utak felülete nem vízáteresztő, így a csapadékvizeket koncentráltan vezetik el, egyenetlen vízterhelésnek kitéve a pálya alépítményét.” A Rubway Multisport Flow esetében:

  • a teljes útpályaszerkezet vízáteresztő, így a természeti környezetben található mechanizmushoz hasonlóan közvetlenül a talajba vezeti a csapadékot;
  • az aszfaltnál rugalmasabb burkolata jobban ellenáll az útpályaszerkezet alépítménye mozgásának;
  • ellenálló a faggyal, az erős napsugárzással és a hőtágulással szemben is, így nem roncsolja a napon belüli hőmérséklet-ingadozás.

 

A gumiabroncs kerékpárútként születik újjá

Az anyag pontos összetétele és gyártási technológiája titok, de a cég annyit elárult, hogy újrahasznosított gumiőrleményt is tartalmaz, amely a burkolat már említett rugalmasságán túl hozzájárul a fenntartható fejlődéshez is: 1 kilométer Rubway Multisport kopórétegében több, mint 2000 darab, átlagos méretű személyautó-abroncs gumitartalmának környezetbarát újrahasznosítására kerül sor. A Rubway Multisport alkalmas a kerékpárutak mellett gyalogutak, járdák, sétányok, lovas ösvények burkolására vagy erdei utak akadálymentesítésére.

Masa Zoltán, a Kerékpáros Magyarország Szövetség elnöke szerint minél több olcsón karbantartható kerékpárútra lenne szükség - írták. A Szövetség is tesztelte a Rubway-t, tapasztalataik egyeznek a fejlesztést ellenőrző és értékesítését engedélyező Építésügyi Minőségügyi Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) méréseinek eredményeivel: a burkolat tapadása és rugalmassága alapján kifejezetten ajánlott kerékpárút célú hasznosításra.

Masa Zoltán, a Kerékpáros Magyarország Szövetség elnöke és Berki Attila, a fejlesztést végző Kriba Hungary Kft. ügyvezetője kipróbálja a Rubway Multisport Flow kerékpárút prototípusát. (fotó: magyarepitok.hu)

Berki Attila, a cég ügyvezetője optimista: „Büszkék vagyunk arra, hogy észak-magyarországi központú cégként, magyar fejlesztésű, túlnyomórészt magyar alapanyagokból, magyar kivitelezésben készülő terméket hoztunk létre.”

 

A használaton kívüli vasútvonalakból is kerékpárutat lehet varázsolni

A csapat innovatív gondolkodását jellemzi, hogy a vasúti szárnyvonalak bezárásában is meglátták a lehetőséget. Nyugat-Európában vannak példák arra, hogy a használaton kívüli vasúti pályákat kerékpárút formájában újra bekapcsolják a közösségi közlekedés vérkeringésébe. A végleges bontás helyett a vasúti forgalom esetleges újraindítási lehetőségének megőrzése, és a vasúti pályák állagának költséghatékony megóvása céljából a Kriba Hungary olyan kerékpárút-megoldást dolgozott ki, amelyben a síneket beburkolják. Ehhez európai uniós pályázati forrást is nyertek.

Letöltések

Fájlnév/Méret/FeltötveLetöltés

Rubway Multisport_bemutató anyag.pdf

(application/pdf)

1.77 mb

TechnológiakerékpárútinnovációMiskolcújrahasznosítás

Hírlevél

Hirdetés