2024.03.28, Csütörtök
Ez a rendszer garantálja a Puskás Stadion biztonságát

Ez a rendszer garantálja a Puskás Stadion biztonságát

epitesimegoldasok.hu

2019.01.23. 18:36 - Hegedűs Gergely

A kalcium-szilikátból készült építőlemezek meggátolják a hőelvezető csatorna deformálódását tűz esetén.

Hirdetés

Részletes szakmai elemzést közölt a Magyar Építő Zrt. és a ZÁÉV Zrt. kivitelezésében épülő Puskás Ferenc Stadion tűzvédelméről az epitesimegoldasok.hu. A 67.000 fő befogadására tervezett arénánál mérete miatt kiemelt kérdés a biztonságos kiürítés és a tűzvédelem. Ennek biztosítására a jogszabályi előírások szigorú követelményeket támasztanak. A cikk elsősorban a nemzeti stadion passzív tűzvédelmi rendszerét érinti.

A passzív tűzvédelemhez azok a beépített elemek tartoznak egy épületben, melyek aktív oltóhatás nélkül

  • szolgálják a tűzmegelőzést,
  • növelik a szerkezeti stabilitást,
  • és adott ideig meggátolják a tűz terjedését;
  • de ide tartozik a füst elvezetése, illetve a friss levegő utánpótlása is.


120 percig igazolt, A1 osztályú rendszer

A passzív tűzvédelmi szerkezetek bevizsgált tűzállósági jellemzőkkel rendelkeznek. A cikk szerint a Puskás-stadionban a hő- és tűzelvezetésre a tűzvédelmi termékeket gyártó Promat hő- és füstelvezető rendszerét alkalmazták. A szabványos zárttéri tűzgörbe szerinti vizsgálaton akár 120 percig is igazolt rendszer A1 tűzvédelmi osztályú kalcium-szilikát lemezekből áll.

A kalcium-szilikát építőlemezeknek azért van jelentősége, mert az általános acéllemez légcsatornák nem felelnek meg a tűzvédelmi követelményeknek, ugyanis a tűzben gyorsan felmelegednek és deformálódnak. A megfelelő hő- és füstelvezetés egyik megoldása lehet a kalcium-szilikát építőlemezekből készülő légcsatorna.

A rendszer egyik előnye, hogy a hagyományos légcsatorna építés és hőszigetelés két lépésével szemben a rendszer egy lépésben kiépíthető. A Puskás Ferenc Stadionban felszerelt 120 perces, több tűzszakaszos hő- és füstelvezető rendszert a Dibu Kft. kivitelezte.

ZÁÉV Építőipari Zrt.Magyar Építő Zrt.Technológiaépítőipari cégektűzvédelemDibu Kft.PromatPuskás Aréna

Hírlevél

Hirdetés