2024.03.19, Kedd
Szélsőséges környezeti hatások ellen nyújtanak védelmet a Terrán termékei
Fotók: Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

Szélsőséges környezeti hatások ellen nyújtanak védelmet a Terrán termékei

magyarepitok.hu

2020.06.10. 08:00 - Gyöngyösi Klaudia

A piacvezető tetőcserép gyártó cég innovatív felületkezelési technikákkal és új színekkel kíván megfelelni a piaci igényeknek.

Hirdetés

Környezetünk és éghajlatunk folyamatosan változik, és néha egészen komoly szélsőségekre is fel kell készülnünk: Prof. Dr. Mika János éghajlatkutató és a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. szakértői a megbízható, jó állapotú tető fontosságára hívják fel a figyelmet legfrissebb sajtóközleményükben.

Napjainkban a fokozódó klímaváltozás és éghajlati szélsőségek éveiben a fenntartható építészet mellett közvetlen környezetünk védelmére is kiemelt figyelmet kell fordítani.

Magyarországon a lakásállomány mai napig elöregedő félben van, egy átlagos ház közel 50 éves.

„Fél évszázaddal ezelőtt a tetőcserépgyártók többsége még 10-20 éves garanciát adott a cserepekre – szemben a mai 50 éves vagy egész életre szóló garanciával –, mivel azok akkoriban még korántsem voltak olyan időtállóak, mint manapság, illetve nem rendelkeztek a mai értelemben vett vízzáró és fagyálló képességekkel. Az is tény, hogy ritkábban kellett komoly környezeti kihívásokkal szembenézni” – hívja fel a figyelmet Tóth Szabolcs, a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. regionális marketingigazgatója.

 

 

A biztonságos tetőfedés egyik próbaköve a szélvihar

A jó tetőfedő alapanyag megválasztása kulcsfontosságú lépés a viharbiztos szerkezet létrehozása során. Manapság már néhány tízezer forintos ráfordítással és a megfelelő tetőkiegészítők beépítésével a tető viharbiztossá tehető.

„Az OMSZ mérőállomásain a valaha mért legnagyobb széllökés 172 km/h volt 2010 decemberében a Kab-hegyen, ám a károk alapján becsült szélsebesség ennek a duplája, 313-371 km/h is lehetett Vác mellett egy tornádóban 1924 júniusában – mondja Prof. Dr. Mika János éghajlatkutató.

„De nemcsak ezek a kiugró értékek veszélyesek. A Balatonon a 61 km/h sebességű széllökés prognózisa már viharállapotra utal. A szél pusztítása arányos a sebesség négyzetével, a szélmérés pedig az állomásokon a felszíntől 10 méterre történik” – fejtette ki a szakember.

A Balatonon szinte minden évben menetrendszerűen előfordul 100 km/h feletti szélvihar, ami sajnos komoly károkat okoz a nem megfelelően kivitelezett, jellemzően könnyű anyagokból készült tetőfedésekben.

 

Ha nem tökéletes a tető, akkor a fő veszély a beázás

Takaró Gábor, a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. okleveles építészmérnöke kiemeli: „Tetőcserepeink alapanyaga, a beton, az egyik legnagyobb mértékben időtálló nyersanyag, amely számos pozitív tulajdonsággal bír.”

„Vízfelvétele minimális, tömörsége miatt alig szívja magába a nedvességet, ebből kifolyólag nem ingadozik a tető súlya, ami a szerkezetre is jótékony hatással van, illetve a fagyás-olvadás ciklusok váltakozása sem károsítja a cserepet. A betoncserepek teherbírása rendkívüli, emiatt nagy tömegű hó és jég sem okoz törést rajtuk, a héjazat megfelelő tömegével és a kritikus helyeken mechanikus leterheléssel pedig nő a tető viharállósága, valamint a hő- és hangcsillapító ereje” – nyilatkozta az építészmérnök.

 

 

A rosszul záró tető emellett sok hő elfolyásához is vezethet, ami nemcsak a szélsőséges napokon jelentkezik.

A lakás beázása gyakran a tetőszerkezet meghibásodására vezethető vissza. Sok esetben akár 3-5 méterrel a beázott területtől is lehet a baj, ilyen esetben tehát azonnal szakember segítségére van szükség.

 

A jövőben nő a csapadék intenzitása és gyakorisága

„Gyakran halljuk azt is, hogy a globális éghajlatváltozás fokozza az időjárási szélsőségeket, ami biztosan erősödik, az az eseti nagy csapadékok gyakorisága és intenzitása” – mondja az éghajlatkutató.

Fontos tudni, hogy a törésszilárdság és a termékgeometria fontos szerepet játszik a környezeti hatások elleni védekezésben, amit emellett megfelelő felületkezeléssel ellátott tetőcserepekkel tehetünk még hatékonyabbá, hiszen annak felülete így fokozottabban ellenálló lesz.

Taszítja a szennyeződéseket, tehát a mohásodás kevésbé lesz jellemző rá, a nagyobb mennyiségű füstgázok lerakódásával és maró, fakító hatásával szemben is hatékonyabban véd. Bizonyos felületkezelésű tetőcserepekkel a tetőtér felmelegedése is mérsékelhető.

„A Terránnál jelenleg négy felületkezelési típus érhető el, amelyek összetettségükben és minőségükben különböznek egymástól, továbbá eltérő mértékben garantálják a betoncserepek szín- és kopásállóságát. Piacvezető gyártóként innovatív felületkezelési technikákkal és új színekkel kívánunk folyamatosan megfelelni a piaci igényeknek és a kor magas minőségi elvárásainak” – emeli ki Tóth Szabolcs.

TechnológiaTerrán Tetőcserép Gyártó Kft.építőipari alapanyagoképítőipari gyártók

Hírlevél

Hirdetés