2024.04.16, Kedd
25 kilométernyi kerékpárutat épített a Délút Hódmezővásárhely és Makó között
promenad.hu

25 kilométernyi kerékpárutat épített a Délút Hódmezővásárhely és Makó között

promenad.hu, MTI

2018.10.24. 16:16 - Veres Ida

Az egy héten belül átadásra kerülő szakasz mellett biciklitárolók és pihenőhelyek is épültek.

Hirdetés

Elkészült a kerékpárút Hódmezővásárhely és Makó között. A mintegy 25 kilométeres útszakasz kivitelezését a Délút Kft. végezte 1,195 milliárd forintos uniós támogatásból. Az átadás egy héten belül megtörténik – írja a promenad.hu.

A három önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) nyert el támogatást, aminek keretében:

  • Hódmezővásárhely belterületén 8,5 kilométer hosszan, a 4414-es út mentén alakították ki a kerékpárutat, s a Mátyáshalmi-csatorna keresztezést követő buszmegállónál fedett kerékpártároló és pihenőhely jött létre.
  • A Hódmezővásárhely déli részén található Batida településközpont és Maroslele között a 4414-es összekötő út egyes szakaszain mintegy 2 kilométer hosszan önálló kerékpárutat alakítottak ki.
  • Maroslele belterületén közel 3 kilométeren kerékpáros nyomvonal kijelölése történt a Vásárhelyi utca - Árpád utca - Szabadság tér - Petőfi utca - Kossuth utca útvonalon. Emellett a Szabadság téren 30 férőhelyes kerékpártároló, míg a Petőfi utcában kerékpáros pihenőhely és 20 férőhelyes kerékpártároló került kialakításra.
  • Maroslele belterületi határától Makó közigazgatási határáig további közel 3 kilométer hosszan önálló kerékpárút létesült.
  • A 7,2 kilométeres, Maroslele és Makó belterülete közötti részen a 4414-es út mellett önálló nyomvonal, a Czuczor utcán és az Almási utcán pedig elválasztott gyalog-, és kerékpárút épült.

Már 12 évvel ezelőtt felmerült rá az igény

A kerékpárút kiépítésére az igény még 2006 és 2010 között, Lázár János polgármestersége idején merült fel, ugyanis több akkori lakossági fórumon szóba került, hogy ezáltal biztonságosabban lehetne közlekedni a tanyán élőknek és a kiskertekbe járóknak a települések között.

A beruházás százszázalékos finanszírozású, ami nem csak a bicikliutat, hanem Hódmezővásárhelyen a Hősök terén a Városháza és az Imre József utca közötti autóút, járda és zöldfelület kialakítását is magában foglalja.

Délút Építő és Bányászati Kft.ÚtépítéskerékpárútHódmezővásárhelyMakóTerület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)

Hírlevél

Hirdetés