2024.03.19, Kedd
Újabb szobor került a helyére a Budai Várnegyedben
Fotók: Bernát Benjámin / magyarepitok.hu

Újabb szobor került a helyére a Budai Várnegyedben

magyarepitok.hu

2019.08.16. 10:17 - Gyöngyösi Klaudia

A várnegyedben a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. és a LAKI Épületszobrász Zrt. kivitelezésében két beruházás is zajlik.

Hirdetés

Újabb alkotással gazdagodott a Budai Várnegyed. Alig egy hónapja, hogy az utolsó szobrok is felkerültek a Budai Várnegyed főőrségi épületének attikafalára, a napokban 120 év várakozás után Ifj. Vastagh György: A lovat elővezető csikós szobra is visszakerült eredeti helyére, a királyi lovarda elé.

Az eredetileg a lovarda előtt álló mű a II. világháború után egy raktárba került, ahol egészen a 70-es évekig pihent. Ekkor felújították, ám csak a 80-as években láthatta ismét a nagyközönség, a Hunyadi-udvaron. A beruházó Várkapitányság Nonprofit Zrt. azonban szerette volna, hogy a szobor ismét visszakerüljön eredeti helyére, az Új Királyi Lovarda épülete elé, így az áthelyezése mellett döntöttek.

A képre kattintva galéria nyílik!

 

120 év hányatott sors után ismét hibátlan állapotban az alkotás

Ám a szállításnál kiderült, nagyon rossz állapotban van, restaurálni kell. A munkával – mely két évig tartott – Csányi Szabolcs restaurátort bízták meg, aki a Főőrség épület spiáterből készült haditrófea szobrainak rekonstrukcióját is irányította.

„A legutóbbi áthelyezéskor látták, a szobornak komoly tartószerkezeti hiányosságai vannak, valamint olyan sérülések láthatók rajta, amit a váz megereszkedése okozott” – ismertette Csányi Szabolcs. „Ez ugyanis nem egy bronzszobor, hanem acélvázra hajtogatott rézlemez, amit apró szegecsekkel fogtak össze” – mondta a szobrász.

"A munka legnehezebb része az acélváz cseréje volt. A teljes tartószerkezetet ki kellett cserélni a talapzatban. Az új váz – a további károsodás elkerülése érdekében – rozsdamentes acélból készült.  A figurák belsejében lévő vasak karbantartását és megerősítését a rézlemez felszín megnyitásával lehetett elvégezni. Ennek érdekében átmenetileg levettük a ló fejét és a csikós magasba emelkedő karját" - mondta Csányi Szabolcs.

"Ezeket a részeket már az 1970-es években végzett restaurálás idején megbontották és ennek hiányában a közúti szállítást sem lehetett volna megoldani" – ismertette Csányi Szabolcs, aki hozzátette, a helyreállítás előtt készített terveken is a szobor megbontása volt az egyetlen megoldás.

 

A helyszínen még zajlottak a munkálatok

A teljes cserével azonban nem ért véget a munka a ló patájánál is találtak sérüléseket – mesélte a munka végeztével a szobrászművész, aki hozzátette, a szobrot megtisztították, majd visszapatinázták, hogy az alkotás elnyerje jellegzetes zöldes színét. Enélkül ugyanis úgy nézne ki, mint egy csokiszobor.

A 600 kg-os, 3,5 méter magas szobrot közúton szállították a várba, majd mintegy két órán keresztül emelték végleges helyére. Azonban ezzel még nem értek véget a munkálatok, a szakemberek nagyjából egy hétig dolgoznak rajta ezután. Az utolsó simítások mellett a helyszínen illesztik vissza a szobor lófejét, amit a szállítás és a belső acélváz helyreállítása miatt le kellett szerelni róla.

 

A várnegyedben a beruházó Várkapitányság Nonprofit Zrt. megbízásából a WHB és a LAKI kivitelezésében két beruházás is zajlik

A program része a világháborúban sérült Új Királyi Lovarda, valamint a Csikós udvarban található Főőrség  és Stöckl-lépcső rekonstruálása. A projektek egyik különlegessége, hogy a teljes rekonstrukció érdekében olyan alapanyagokat használnak, melyeket legalább száz éve nem használ már az építőipar.

Galéria

Iparági hírekWEST HUNGÁRIA BAU Kft.Laki Épületszobrász Zrt.Budai várműemlékfelújításVárkapitányság Nonprofit Zrt. Nemzeti Hauszmann Program

Hírlevél

Hirdetés