2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Porcelánnal díszített új transzformátorállomást adtak át zöldterülettel körülvéve a BudaPart mellett
Fotók: E.ON Hungária Csoport

Porcelánnal díszített új transzformátorállomást adtak át zöldterülettel körülvéve a BudaPart mellett

magyarepitok.hu

2023.08.24. 16:31 - Szabó Ákos

A BudaPart városnegyed kivitelezésével párhuzamosan átépített, művészettel és zöldterülettel körülvett állomás beruházásához a Kopaszi Gát Kft. is hozzájárult.

Hirdetés

Az E.ON Hungária Csoport megújított transzformátorállomást adott át Kelenföldön. A legmodernebb távműködtetésű berendezésekkel és okoseszközökkel ellátott létesítmény csaknem 29 ezer lakossági ügyfél áramellátását biztosítja. A beruházás különlegessége, hogy a zöldtetővel rendelkező épület tökéletesen illeszkedik a városi környezetbe, körülötte parkosított közösségi terek épültek, homlokzatát csaknem 5000 porcelán- és üvegszigetelő díszíti - derül ki a cég közleményéből.

 

Fotók: E.ON Hungária Csoport

A több ezer négyzetméter alapterületű alállomás fejlesztésének célja, hogy a térség megnövekedett energiafogyasztási igényeire megoldást nyújtson, növelje a dél-budai régiókban élők ellátásbiztonságát, valamint biztosítsa az időjárásfüggő megújuló energiaforrások hálózatba integrálhatóságát.

A 3,4 milliárd forintból megvalósult beruházás a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) pénzügyi forrásainak felhasználásával, a magyar kormány előfinanszírozásával és támogatásával valósult meg az E.ON és a Kopaszi Gát Zrt. együttműködésében - a cég csaknem 1 milliárd forinnttal járult hozzá a fejlesztéshez.

 

 

Folyamatosan fejlesztik a magyar energiahálózatot

A közleményben emlékeztetnek: az E.ON Hungária idén januárban jelentette be, hogy mintegy 74 milliárd forint értékű, több éves hálózatfejlesztési programsorozatot indít el. A beruházás fő célja az időjárásfüggő megújuló energiaforrások – kiemelten a napelemek – csatlakoztatásának elősegítése Magyarország észak- és dél-dunántúli régióiban, valamint Pest megye területén. Ennek a fejlesztéssorozatnak a részeként újították meg a műszaki tartalom mellett külső megjelenésében is újragondolt, immár modern, városi környezetbe illeszkedő kelenföldi alállomást.

„A jövő energiája a villamos energia. A most elkészült fejlesztés a modern technológia, a digitalizált eszközök és okosmegoldások segítségével növeli az ellátásbiztonságot a gyorsan fejlődő dél-budai régióban, és tovább javul az energiaellátás minősége”

- mondta el Nagy Géza, az E.ON Hungária Csoporthoz tartozó ELMŰ Hálózati Kft. ügyvezető igazgatója.

 

A képen balról jobbra Fodor Tamás, a Kopaszi Gát Zrt. fejlesztési vezérigazgatója, Nagy Géza, az E.ON Hungária Csoporthoz tartozó ELMŰ Hálózati Kft. ügyvezető igazgatója és dr. László Imre, Újbuda polgármestere

A korábban több különálló részből álló és kerítéssel körülvett transzformátorállomást a BudaPart városnegyed fejlesztésével párhuzamosan építették át. új városnegyed, a BudaPart fejlesztéséről. Az Újbudán a Property Market beruházásában és a Market Építő Zrt. kivitelezésében megvalósuló hatalmas projektrsorozatról lapunk is rendszeresen beszámol.

Az újonnan épülő lakóépületek közelségére reagálva a létesítmény az esztétikai szempontokat magas szinten kielégítő, modern külsőt kapott: mintegy 5000 porcelán- és üvegszigetelő díszíti az alállomás falait, körülötte szánkódomb, kutyafuttató, illetve közösségi kert épült a környéken élők számára. Az épület tetejére 252 négyzetméteren, speciális növényzetből álló zöldtetőt is telepítettek. 

 

A főváros ötödik legnagyobb közparkja jött létre

„Ez a beruházás a jövőbe mutat azzal, hogy egy technikai műtárgyból művészeti értékű műtárgyat hoztunk létre. De talán még fontosabb az, hogy az eddig elzárt ipari területet felszabadítottuk. Az épület köré álmodott parkkal egy magas minőségű, több, mint 7000 m²-es terület jött létre, amely a BudaPart lakói és irodabérlőin kívül, a kerület, sőt, a városból idelátogató minden polgár számára biztosítja a tavaly a világ legjobb városnegyedfejlesztésének választott BudaParton már megszokott, magas minőségű kikapcsolódási lehetőséget. Büszkék vagyunk rá, hogy a most átadott zöldfelülettel a főváros ötödik legnagyobb közparkja jött létre – kutyafuttatóval, közösségi kerttel. Összehasonlításként, ez nagyobb, mint a Tabán, vagy a Városmajor területe” - nyilatkozta Fodor Tamás a Kopaszi Gát Zrt. fejlesztési vezérigazgatója.

 

 

A Budapest XI. kerületében található alállomás a dél-budai régióban élő 29 ezer lakossági ügyfél, valamint és az ott működő vállalatok és intézmények megnövekedett energiaszükségletének kielégítését szolgálja.

 

A transzformátorállomás műszaki jellemzői

Az alállomás 132 kV-os nagyfeszültségen 9 darab távvezetéki kapcsolattal, és két darab 132/11 kV-os 63 MVA teljesítményű transzformátorral rendelkezik, melyek össztömege eléri a 188 tonnát. 11 kV-os középfeszültségen beltéri tokozott kapcsolóberendezés épült ki, ami 46 darab fogyasztói leágazással, és egy sínbontóval üzemel.  Utóbbi jelentős meghibásodás esetén automatikusan működésbe lép és emberi beavatkozás nélkül csökkenti a meghibásodásban érintett ügyfelek számát, ezzel fokozza az üzembiztonságot.  A 11 kV-os kapcsolóberendezés, valamint az állomáshoz szükséges védelem-automatika, és segédüzemi berendezések egy több mint 1200 m²-es alapterületű kapcsoló-, és vezénylőépületben vannak elhelyezve. 

Galéria

Mi épül?BudaPartXI. kerületvillamosenergiaBudapestzöldterületekközparkMarket Építő Zrt.Property Market Kft.

Hírlevél

Hirdetés