2024.04.20, Szombat
Veszélyes kereszteződés helyett új körforgalom épül Nyíregyházán
Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Veszélyes kereszteződés helyett új körforgalom épül Nyíregyházán

magyarepitok.hu

2021.06.01. 10:30 - Kalácska-Nagy Nóra

Egy rendkívül szilárd és stabil pályaszerkezet épül a Ke-Víz munkájával, a cementes talajstabilizációt követően zúzottköves védőréteget helyeznek el, valamint 20 centiméteres CKT betonréteget, amelyre 23 centiméter vastag aszfaltot rétegeznek.

Hirdetés

Pár hete írtuk meg, hogy Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának előkészítését követően a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában európai uniós forrásból valósul meg az új körforgalom a Ke-Víz 21 Építőipari Zrt. kivitelezésében Nyíregyházán. A projekt aktuális állásáról Ványi Tamást, a Ke-Víz építésvezetőjét kérdezte lapunk.

A beruházás keretében a Nyíregyháza, Kállói út –Tünde utca keresztezésében, a 4911. jelzésű Nyíregyháza-Nyírbátor összekötő út 3+420 kilométer szelvényében négyágú körforgalmat alakítanak ki.

Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

„Mivel ez egy nagyforgalmú csomópont, ebből kifolyólag balesetveszélyes gócpontot jelent. Ennek orvoslására Nyíregyháza 2018-ban elindította az új körforgalmú csomópont tervezését. A Tünde utcáról mindig is nehéz volt kikanyarodni, ám  ezzel a négyágú körforgalommal megoldódik a probléma”

– fejtette ki Ványi Tamás, majd hozzátette, a kivitelezés a tervezett ütemben halad.

Most még zavartalan a közlekedés

Az útépítés mellett közműkiváltásokra is sor kerül

  • villamos,
  • ivóvíz,
  • gáz,
  • szennyvíz,
  • csapadék-csatorna
  • és Telekom kiváltás tekintetben.

A Ke-Víz április 12-én vette át a munkaterületet, azóta az irtások, a favágások, a burkolat bontások és a hummuszolás történt meg.

Az építésvezető  tájékoztatása alapján két ütemre bontják a beruházást, északi és déli ágra.

„A Magyar Közút előírásainak eleget téve a Kállói úton – ameddig csak lehetséges – fenntartjuk a kétirányú forgalmat, mivel nagy az átmenő forgalom Nyíregyházáról innen az autópálya és Nagykálló irányába.”

(Ez az állapot a május 17-i héten megváltozott, hiszen az egyirányú forgalom ekkor került bevezetésre – a szerk.)

A Tünde utcát mindkét irányból lezárták, és a déli ágon kezdtek el dolgozni. Itt a földmunka tükör kialakítása megtörtént, illetve a járdaszegélyezések, valamint a közművek kiváltása is nagyrészt befejezésre került. Az elektromos hálózatok kiváltása tervezetten júniusban fejeződik be.

A Ke-Víz munkatársa azt javasolja az úton lévőknek, hogy ne megszokás szerint közlekedjenek, hanem az ideiglenes forgalomtechnikai változások miatt fokozottan figyeljenek és tartsák be a kihelyezett közúti jelzőtáblák jelzéseit. A kivitelezés ideje alatt az érintett útszakaszon megnövekedett menetidővel kell számolni, amiatt ezúton is kérik a közlekedők és a lakosok türelmét.

Masszív útalap jön létre

A terveknek megfelelően új pályaszerkezet épül, a cementes talajstabilizációt követően zúzottköves védőréteget helyeznek el, valamint 20 centiméteres CKT betonréteget, amire 23 centiméter vastag aszfaltot rétegeznek. Ezzel egy masszív útpályaszerkezet valósul meg.

„A cementes altalaj kezelést elvégeztük, ezt követően csapadék-csatorna építés kezdődik, illetve járdaszegély építés fog történni a déli oldalon, az északi oldalon pedig a közművesek befejezik a munkálatokat” – foglalta össze Ványi Tamás.

Galéria

ÚtépítésKe-Víz 21 Zrt.Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Nyíregyházakörforgalom

Hírlevél

Hirdetés