2024.03.29, Péntek
Újabb fontos szakasszal bővülhet a szigetközi kerékpárút hálózat
Főkép (Illusztráció): Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Újabb fontos szakasszal bővülhet a szigetközi kerékpárút hálózat

kisalföld.hu; magyarepitok.hu

2022.12.14. 13:24 - Bíró Beáta

A turisztikai régiófejlesztés Dunakiliti és Mosonmagyaróvár szempontjából is kiemelkedő lehet. Utóbbi a kerékpárosok találkozópontjává válhat a térségben.

Hirdetés

Nagy jelentőségű szakasszal bővülhet a szigetközi kerékpárút hálózat. A Mosonmagyaróvár és Dunakiliti közötti új kerékpárút turisztikai szempontból is jelentős lépés lehet a térségben, ám a helyieknek is fontos: a település forgalma ugyanis igen nagy az ipari fejlettsége miatt.

A projekt kiemelkedő szerepét jelzi, hogy már el is kezdődött a 13,5 kilométeres szakasz előkészítése. A terveket a Speciálterv Építőmérnöki Kft. készíti: öt hónapja van arra, hogy Mosonmagyaróvár, Feketeerdő és Rajka között haladó nyomvonalra elkészítse az engedélyezési és kiviteli terveket. A tervdokumentáció adja majd ugyanis egy későbbi pályázat alapját – számol be a kisalföld.hu.

A tervező cég előtt álló kihívás, hogy megtalálja a településeken belüli átkelés nyomvonalát, és meg kell oldani a Mosoni-Duna keresztezését Feketeerdőnél. A majdani kerékpárút többek között csatlakozik a Dunakiliti és Doborgaz között tervezett kerékpáros hídhoz és megteremti egy nagy kör megtételének lehetőségét Győr – Mosonmagyaróvár – Rajka – Vámosszabadi – Győr relációban.  

A Mosonmagyaróvár-Dunakiliti közötti útszakasz jelen állapotában nem alkalmas kerékpáros közlekedésre. Így, ha az új kerékpárút elkészül, a környéken élők bátran pattanhatnak kétkerekűre és biztonságos körülmények között közlekedhetnek. 

A tervezésről szóló szerződést sajtótájékoztató keretében írta alá Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke, Dávid Gábor, a Speciálterv Kft. ügyvezetője és Kovács Andor Tamásné, Dunakiliti polgármestere.

 

Fotó: Cs. Kovács Attila/kisalfold.hu

 

 

Új kerékpáros híd épülhet Magyarország és Szlovákia között

Mint a kisalföld.hu cikkében írja: a megye vezetésének komoly szándékai vannak a térségben a kerékpáros úthálózat bővítésére. A Szigetközben tervezett nagyobb fejlesztések megvalósulásával a nemzetközi vérkeringésbe is bekapcsolódhat a megye, hiszen egy szlovák-magyar program keretében találtak forrást a fentebb már említett Dunakiliti és Doborgaz közötti kerékpáros híd építéséhez. Ha az átjáró megépül, Pozsony is könnyebben elérhetővé válik.

Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere kiemelten fontosnak tartja, hogy a megyei önkormányzat talált forrást, a hasonló beruházások költségeit ugyanis nem lehet egy-egy település költségvetésébe beépíteni.

Mint mondta:

turisztikai szempontú régiófejlesztésről van szó. Jelenleg három olyan, kerékpáros hálózatot érintő fejlesztés is napirenden van, amelyek Mosonmagyaróvárnak is fontosak lehetnek. Ha megvalósulnak, a város egy kerékpáros központtá, találkozási ponttá válhat.  

A megrendelő a megyei önkormányzat, de Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke a bejelentésen azt ígérte: a terveket a két érintett önkormányzat beleegyezésével fogadják majd el.

ÚtépítésSpeciálterv Építőmérnöki Kft.kerékpárútMosonmagyaróvárDunakilititurisztikai fejlesztés

Hírlevél

Hirdetés