2024.05.26, Vasárnap
Kastélyokat összekötő kerékpárút készült el Békés vármegyében
Fotó: szabadkigyosikastely.hu

Kastélyokat összekötő kerékpárút készült el Békés vármegyében

magyarepitok.hu. MTI

2023.05.13. 09:00 - Kolinek Nóra

A 20 kilométeres útvonalon pihenőhelyeket, szervizpontokat és kerékpáros akadálypályát is kialakítottak.

Hirdetés

Elkészült a Wenckheim-kerékpárút Békéscsabán, erre a város önkormányzata a Modern városok program keretéből csaknem 3,8 milliárd forint támogatást kapott - tájékoztatott Szarvas Péter, a Békés vármegyei megyeszékhely polgármestere 2023. május 12-én.

A Wenckheim-kerékpárút a megyeszékhely belvárosát érintve kerékpár- és turistaúttal köti össze a szabadkígyósi, a gerlai, a pósteleki és − az M44-es elsőrendű főút szervizútján keresztül − a gyulai Harruckern-Wenckheim-Almássy-kastélyokat. Békés megyében 31 kastély van, ezek közül 17-et a Wenckheimek építtettek.

A projekt 20 kilométeren érintette a kerékpárutat, amelyből nagyjából tíz kilométer újonnan épült, tíz kilométeren pedig a már meglévő kerékpárút újult meg. A Szabadkígyós és Békéscsaba között épülő közel 4 kilométeres szakasz a Duna Group International Útépítő Kft. (korábbi nevén Hódút Kft.) kivitelezésével készült el.

Az út egyes szakaszokon (például a bányatavaktól a szabadkígyósi kastélyig) nem klasszikus kerékpárút, hanem mezőgazdasági járművek által is használható szakasz.

 

A kastélyok mellett számos egyéb látnivaló is található az útvonalon

A Wenckheim-kerékpárút teljes hálózata hosszabb 20 kilométernél, de például a Szabadkígyós és Újkígyós között épült 1,5 kilométeres szakasz nem a Modern városok programban, hazai forrásból, hanem mintegy 125 millió forint uniós támogatásból újult meg.

Szarvas Péter felhívta a figyelmet arra, hogy kerékpárúton elérhető Békéscsabáról a dobozi Wenckheim-kripta is, mely szintén nem része a Modern városok programnak.

Hozzátette, az útvonal bejárása során az építészeti hagyaték mellett a Munkácsy-negyed, valamint a békéscsabai bányatavak gazdag madárvilága is megtekinthető, utóbbi helyen egy madárles is épült. A pósteleki kastélyrom elé egy kronoszkópot telepítettek, amely megmutatja, hogyan nézett ki az épület homlokzata a fénykorában, a XX. század elején.

A teljes útvonalon egyedi tervezésű fedett pihenőhelyeket, valamint pumpa- és szervizpontokat alakítottak ki, Pósteleken úgynevezett dirt biciklis akadálypálya is épült. A projekt részeként kerékpárokat is vásárolnak, amelyeket majd kölcsönözni lehet - közölte a polgármester.

Bár valamennyi szakasz már hónapok óta használható, a Wenckheim-kerékpárutat hivatalosan május 26-án adják át.

ÚtépítésHódút Kft.Duna Group International Kft.Békés vármegyekerékpárútkerékpáros fejlesztésSzabadkígyósWenckheim

Hírlevél

Hirdetés