2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Infrastruktúrafejlesztési hullámon esik át Miskolc üdülőövezete
Illusztráció: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Infrastruktúrafejlesztési hullámon esik át Miskolc üdülőövezete

magyarepitok.hu

2023.07.06. 15:08 - Bíró Beáta

Miskolctapolcán több útszakasz újul meg a Csókanázó tó környezetében is. A négy részből álló projektben a buszöblöket és a közműhálózatot is korszerűsítik.

Hirdetés

Újabb, négy részből álló fejlesztéssel korszerűsödik Miskolctapolca infrastruktúrája, főleg útjai. Az Európai Közbeszerzési Értesítőben megjelent hirdetmény szerint a Miskolc üdülőövezetében tervezett beruházás nettó összértéke 1 270 426 708 forint. Az egyes részek közül kettő kivitelezését a Colas Út Építőipari Zrt. valósítja meg, a másik kettőt pedig a LASPED Kft., valamint a MENTO Kft.

 

Az első szakaszban az Iglói utca újul meg a Győri utca és a Pázmány István sétány között. Átépítik a Győri utcai csomópontot. Ezen kívül

  • kicserélik a meglévő szegélyeket,
  • szintbe helyezik a szakaszon lévő víznyelőket és aknákat a tervezett pályaszint magasságához,
  • cserélik a víznyelőrácsokat,
  • megújulnak a járdák,
  • kerékpáros nyomvonalat festenek fel.

Az említett szakasz egy részén a megfelelő vízelvezetés miatt hullámoztatott burkolatszéleket alakítanak ki.

 

 

A második szakaszban a Colas Út Építőipari Zrt. újítja fel a Fagyöngy utcát és a Csabai utcát.

A Görömbölyi utca - Csabai utca - Fagyöngy utca útvonalon futó kerékpáros nyomvonalat felújítják, amelyet (a RODEN Kft. tervei alapján) a Fagyöngy utca végén átvezetnek a Miskolctapolcai út nyugati oldalán elhelyezett szervízútra.

Átépítik a Görömbölyi utca - Csabai utca szakaszt 564,5 m hosszon és a Fagyöngy utcát a Miskolci út - Csabai utca között 171,2 m hosszúságban. A kivitelezés érinti a Fagyöngy utcán található Hejő-patak hidat is, erre külön szakági tervek készültek.

A járdák felújításán túl az ivóvíz vezetékeket is kiváltják vagy rekonstruálják.

 

Minőségi változás a Miskolctapolca-Görömböly összekötő úton

Szintén a Colas dolgozik majd a Miskolctapolcai út átépítésén a Csermőkei u. és Győri u. között, ahol a közműhálózat rekonstrukciója is megvalósul. Valamennyi járda térkőburkolatot kap. A meglévő autóbuszöblök felgyűrődött aszfaltburkolatát szabványos kialakítású bazalt betonra cserélik és új szegélyeket építenek.

A Miskolctapolcai út felújításának első üteme már zajlik: a Futó utca csomóponttól az Iglói utcáig mintegy 2,5 km-es szakaszon, ami várhatóan augusztus 28-ig valósul meg.

A város negyedik, közeljövőben várható jelentős fejlesztése a Miskolctapolca-Görömböly átkötése. A jelenlegi összekötő út jelenleg egy rossz állapotú murvás út, melynek helyén a Brassói utca - Mérnök utca csatlakozásától a Bacsinszky útig 2X1 sávot alakítanak ki, 1,1 km-en.

Az útépítéssel összhangban biztosítani kell az útpályáról lefolyó és a terepről az útpálya felé folyó  csapadékvíz összegyűjtését, elvezetését, valamint az utat keresztező vízfolyások út alatti átvezetését.

ÚtépítésColasMiskolcMiskolctapolcaútfelújításinfrastrukturális fejlesztés

Hírlevél

Hirdetés