2024.09.30, Hétfő
Ezzel az elemmel válik egyedülállóvá a ZalaZONE Európában

Ezzel az elemmel válik egyedülállóvá a ZalaZONE Európában

mti

2024.09.30. 17:28 - Hegedűs Gergely

A zalai tesztpályához hasonló legközelebbi létesítmény Észak-Németországban található, de miután elkészül az oválpálya, Zalaegerszegen kínálják majd a kontinensen a legszélesebb tesztelési lehetőségeket a megrendelőknek.

Hirdetés

Október végére befejeződik az aszfaltozás, jövő májusban pedig üzembe helyezik a zalaegerszegi járműipari tesztpálya, a ZalaZONE nagy sebességű oválpályáját - közölte a hétfői sajtóbemutatón az AVL-ZalaZONE Próbapálya Kft. ügyvezetője.


A világon csak két géplánc tud ilyen dőlésszögben aszfaltozni

Hamar Zoltán arról számolt be, hogy a 4400 méter hosszú, két darab 47 fokos szögben dőlő parabolakanyarral rendelkező oválpályát 200 kilométeres óránkénti sebességű haladásra tervezték, de akár 250 kilométerrel is száguldhatnak rajta a járművek. A sebességen kívül alkalmas lesz a fékek, futóművek, hűtőrendszerek terheléses tesztelésére is.

A helyszínen bemutatott munkálatok kapcsán az ügyvezető elmondta: a világon mindössze két olyan géplánc van, amelyik alkalmas a 47 fokos dőlésszögben is aszfaltozni, ebből az egyik dolgozik jelenleg Zalaegerszegen.


Európa valamennyi autógyártója veszi igénybe megrendelőként a zalaegerszegi tesztpályát

Hamar Zoltán felidézte, hogy a 250 hektáron elterülő ZalaZONE járműipari tesztpálya a beruházás 2017-es kezdete után 2019-től nyitotta meg az első pályaelemeket, 2022 óta pedig már teljes kapacitással működik. A 10 különböző tesztelemből álló pályarendszer három eleme kifejezetten az önvezető autók tesztelésére alkalmas, de a szomszédos területen működő Rheinmetall harcjárműgyárával együttműködve egy off-road környezetet is kialakítottak.

Egy helyen található városi és országúti szimulációs környezet, autópályaszakasz - ami nincs máshol Európában -, járműdinamikai felület, fékpálya, száraz és nedves kezelhetőségi pálya, különböző dőlésszögű emelkedők, de járművek és gumik zajmérésére alkalmas útszakasz is.

A zalai tesztpályához hasonló legközelebbi létesítmény Észak-Németországban található, de miután elkészül az oválpálya, Zalaegerszegen kínálják majd a kontinensen a legszélesebb tesztelési lehetőségeket a megrendelőknek - jegyezte meg az ügyvezető. Az MTI kérdésére hozzátette: Európa valamennyi autógyártója és számos beszállítója igénybe veszi kisebb vagy nagyobb feladatok megrendelőiként a zalaegerszegi tesztpályát.

ÚtépítésZalaZONEZalaegerszeg

Hírlevél

Hirdetés