2024.04.19, Péntek
Hamarosan indulhat Békéscsabától az országhatárig a vasútvonal kétvágányúsítása
Illusztráció: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Hamarosan indulhat Békéscsabától az országhatárig a vasútvonal kétvágányúsítása

magyarepitok.hu

2021.03.31. 11:05 - Szabó Ákos

30 kilométer régi pályát modernizálhat, illetve építhet mellé új vágányt a Strabag és a V-Híd konzorciuma.

Hirdetés

Nagyberuházás kezdődhet el. Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer (EKR) adatai szerint a Békéscsaba-Lőkösháza vasúti fejlesztésre érkezett közbeszerzési ajánlatokat elbírálták: a legjobb és egyben nyertes ajánlatot a STRABAG Rail Kft. és a V-Híd Építő Zrt. konzorciuma tette.

A beruházásról legutóbb a kiírásakor írtunk. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházásában megvalósuló óriásprojekt költsége a most nyertesként jelzett ajánlat szerint mintegy 127 milliárd forint.

 

A térképen vörössel jelölt szakasz legdélebbi része fejlődhet

 

Több állomás is megújul, mintegy 75 kilométernyi vágányt érint összesen a beruházás

A békési megyeszékhelytől a román határig futó vonal fejlesztésében egyrészt modernizálják majd a MÁV 120-as jelzésű vasúti vonalát (160 km/h sebességgel haladnak majd a szerelvények), másrészt új vágányt fognak építeni a jelenleg is használt mellé – ez 30 kilométeren valósul meg. 

Mint korábban jeleztük: emellett több állomást is felújítanak, így Szabadkígyós, Kétegyháza és Lőkösháza megállóit is modernizálják, 55 centiméter magas peronokkal, akadálymentesített kialakítással (többek között lifteket és aluljárókat is átadnak majd).

A vonal kihasználásához még a szükséges csoportkitérőket is megépítik (12, 24, illetve 38 darabot), az állomások vágányhálózatával együtt pedig összesen 75 kilométernyi vágányt érint a beruházás.

 

Különszintű vasúti átkelő is épül

A nagyszabású projektben mindemellett meg fog újulni a teljes vasúti felsővezeték-hálózat, illetve egy új különszintű vasúti kereszteződést is építenek. Számos más projektelemmel együtt felújítják az összes műtárgyat is és 5,5 kilométernyi zajvédő falat adnak át.

A projektbe az alábbi cégeket vonhatják be alvállakozóként az EKR információi szerint:

  • STRABAG Vasútépítő Kft.
  • STRABAG Építő Kft.
  • STRABAG Rail GmbH
  • R-KORD Építőipari Kft.
  • Thales Austria GmbH
  • V-Híd Vagyonkezelő Kft.

A 120-as vonal Budapest-Szolnok irányból érkezik Békéscsabára és jelentős forgalmat bonyolít le. Egyaránt használják személyvonatok, gyorsvonatok, InterCityk, EuroNightok, nemzetközi vonatok, tehervonatok és kamionszállító vonatok is.

VasútfejlesztésStrabagV-Híd Építő Zrt.Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)ThalesR-Kord Kft.BékéscsabaLökösházahatárátkelővasútfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés