2024.03.29, Péntek
Vasútépítkezések: 30 kilométernyi új vágánnyal gazdagodik Békés
Illusztráció: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Vasútépítkezések: 30 kilométernyi új vágánnyal gazdagodik Békés

magyarepitok.hu

2020.10.27. 08:16 - Szabó Ákos

Már keresik a kivitelezőt a következő nagy infrastrukturális projekthez.

Hirdetés

Egy lépéssel közelebb került az építkezéshez egy nagyszabású vasúti fejlesztés Délkelet-Magyarországon – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) kiírta a pályázatot a Békéscsaba és Lőkösháza közötti 30 kilométer modernizálására és kétvágányúsítására.

 

Három állomás teljesen megújul

A megyeszékhelytől a román országhatárig tartó fejlesztésben egyrészt modernizálják a MÁV 120-as jelzésű vasúti vonalát (160 km/h sebességgel haladnak majd a szerelvények), másrészt új vágány építenek a jelenleg is használt mellé. Emellett több állomást is felújítanak

  • Szabadkígyós,
  • Kétegyháza
  • és Lőkösháza

megállók is megújulnak, 55 centiméter magas peronokkal, akadálymentesített kialakítással (többek között lifteket és aluljárókat is átadnak majd).

 

A fejlesztésben érintett vonal

A 120-as vonal Budapest-Szolnok irányból érkezik Békéscsabára és jelentős forgalmat bonyolít le. Egyaránt közlekednek személyvonatok, gyorsvonatok, InterCityk, EuroNightok, nemzetközi vonatok, tehervonatok és kamionszállító vonatok is rajta.

 

Összesen 75 kilométernyi vágányt érint a beruházás

A fejlődő pálya kihasználásához is szükséges csoportkitérőket is építenek (12, 24, illetve 38 darabot), az állomások vágányhálózatával együtt pedig összesen 75 kilométernyi vágányt érint a beruházás.

A nagyszabású beruházásban mindemellett megújul a teljes vasúti felsővezeték-hálózat, illetve egy új különszintű vasúti kereszteződést is építenek. Számos más projektelemmel együtt felújítják az összes műtárgyat is és 5,5 kilométernyi zajvédő falat adnak át.

VasútfejlesztésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)MÁVBékéscsabaLökösházavasútfejlesztéshatárátkelő

Hírlevél

Hirdetés