2024.03.28, Csütörtök
Ikonikus vasúti járművek is látogathatók a leendő új Közlekedési Múzeumban

Ikonikus vasúti járművek is látogathatók a leendő új Közlekedési Múzeumban

BFK Kommunikáció, Fürjes Balázs/Facebook

2021.07.16. 07:54

Még utoljára meg lehet nézni a Járműjavító csarnokát eredeti állapotában.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára Vitézy Dáviddal, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatójával, a Közlekedési Múzeum főigazgatójával a leendő új Közlekedési Múzeum helyszínén, Kőbányán találkozott csütörtök reggel – derült ki az államtitkár Facebook bejegyzéséből.

A helyszínbejárás apropóját az adta, csütörtökön volt 175 éve, hogy elindult az első vonat Magyarországon Pest és Vác között. Ebből az alkalomból nyílik a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokában egy időszaki kiállítás – családoknak és vonatrajongóknak, a vasút múltjáról és jövőjéről.

A „Volt egyszer egy Északi...a történet folytatódik” című kiállítást július 16. és október 31. között lehet megtekinteni. A kiállítás tematikája tartalmazza

  • az épület és környékének történetét,
  • az új Közlekedési Múzeum terveit,
  • a jövő vasútját és
  • az ikonikus vasúti járműveket, például a híres 424-est, a Kandó tervezte V60-as villanymozdonyt vagy a 242-es Szellemet. A vonatokra fel is lehet szállni.

A kiállítás azért is különleges, mert utoljára lehet megnézni a Járműjavító csarnokát eredeti állapotában.

 

A vasút a főváros közlekedési aranytartaléka

Fürjes Balázs bejegyzése szerint a vasút több mint másfél százada az életünk része, de a közlekedés jövőjének is kulcsa. A főváros közlekedési aranytartaléka, ezért átgondolt fejlesztése, megújítása kiemelt feladat. Ennek érdekében jött létre a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia, melynek célja, hogy

  • valódi alternatívává tegye a vasúti közlekedést: gyakoribb járatokkal, gyorsabb meneti-dőkkel, kényelmes átszállással és egyjegyes rendszerrel (ún. tarifaközösséggel);
  • megduplázza a vasúton utazók számát;
  • megszabadítsa a fővárost a hatalmas forgalmi terheléstől, csökkentse a légszennyezést.

„Ahhoz, hogy megértsük a vasút jelentőségét, fontos, hogy megismerjük a múltját és jövőjét – ez az új Közlekedési Múzeum víziója” – írja az államtitkár.

 

Pezsgő kulturális központot hoznak létre

Az új múzeumnak otthont adó Járműjavító egy különleges épületegyüttes, ipari műemlék. Története 150 éve szorosan összefonódik a magyarországi vasúttal. A Közlekedési Múzeum megalkotására kiírt nemzetközi építészeti tervpályázat nyertese, a világhírű Diller Scofidio + Renfro építésziroda magyar partnerekkel közösen már megkezdte a tervezést. A múzeum előreláthatólag 2026-ra nyithat majd meg.

Az innovatív múzeumban helye lesz rengeteg valódi tárgynak és vasúttörténeti emléknek. Különleges elemként megvalósulhat itt a skywalk – egy darumagasságban elhelyezett híd, segítségével felülről is megtekinthetőek lesznek az ikonikus járművek.

Az elhanyagolt műemlékből, egy rozsdaterület helyén pezsgő kulturális központot hoznak létre, amit bekapcsolnak a város vérkeringésébe. Az előzetes tervek szerint a Közlekedési Múzeumot egy sétaút kialakításával a Népligettel is összekötik, sőt az elővárosokból is elérhető lesz majd vasúttal.

A cikk a Budapest Fejlesztési Központ támogatásával jelent meg.

VasútfejlesztésBudapest Fejlesztési Központ (BFK)vasútfejlesztéskiállításMagyar Műszaki és Közlekedési Múzeum