2024.05.20, Hétfő
Más-más kihívások, közös cél – ezek voltak a közlekedésfejlesztési konferencia fő témái
Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Más-más kihívások, közös cél – ezek voltak a közlekedésfejlesztési konferencia fő témái

magyarepítok.hu

2024.05.10. 07:30 - Móré Levente

Hiteles forrásból ismerhették meg résztvevők a hazai közlekedés helyzetét és fejlesztési lehetőségeit a Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) idei konferenciáján, amelyen a VAMAV is képviseltette magát.

Hirdetés

2024. április 16-18. között rendezék meg Bükfürdőn a XXIV. Közlekedésfejlesztési és beruházási konferenciát, amelyen a vasúti felépítményi szerkezetetek, elsősorban kitérők gyártásával foglalkozó VAMAV Kft. ismét támogatóként volt jelen.

 

 

Elengedhetetlen a vasútfejlesztés a 2050-as klímasemlegességhez

A globális felmelegedés nyomán előterjesztett európai zöld megállapodás célja, hogy 2050-re Európa legyen az első klímasemleges kontinens, amihez teljeskörű, a közlekedést is érintő, fenntartható és folyamatosan bővülő stratégia szükséges. A közlekedésfejlesztési és beruházási konferencia, mint az egyik legfontosabb hazai, szakmai rendezvény is jelentős mértékben hozzájárulhat e cél eléréshez.

„Cégünk számára a vasútüzemeltetéssel, a vasútfejlesztéssel és vasúti a pályaszerkezetekkel kapcsolatos előadások relevánsak. A közlekedési ágazatok fejlődési irányainak alakulása természetesen kihat cégünk működésére is, ezért persze érdeklődésre tartanak számot a nem kifejezetten vasúttal kapcsolatos (pl. közutas) témák is”

- áll a vállalat lapunkhoz eljutatott közleményében. Kiemelik továbbá: a folyamatosan változó nemzetközi környezet okozta bizonytalanságok miatt a magyar közlekedés legfontosabb aktuális kérdéseire nem adható egzakt válasz. A konferencia ettől függetlenül értékes volt, hiszen felkészült előadók adták át a legfrissebb információkat, a résztvevők pedig a hazai közösségi közlekedésben dolgozó cégek aktív képviselői, így a leghitelesebb forrásból ismerhette meg a hallgatóság a témával kapcsolatos aktuális gondolatokat.

 

 

Széleskörű egyeztetésre volt lehetőség

Fő üzenetként a fenntarthatóság szükségességét jelölték meg a rendezők, de a konferencia a közlekedési szakma elméleti és gyakorlati szakemberei közötti tudományos és társadalmi együttműködés egyik legfőbb fórumaként a szakmai tanácskozások helyszíne is, ami az ismeretek bővítése mellett lehetőséget ad a közlekedési szakemberek számára nélkülözhetetlen találkozásokra, az emberi kapcsolatok ápolására és megőrzésére.

Külön haszna lehet a kerekasztal-beszélgetés eredményeinek, amelynek témájához, „a magyar közlekedés helyzete és a fejlesztés lehetőségeihez”

  • Szilágyi Tibor fejlesztési és beruházási főigazgató a MÁV Zrt.,
  • Kövesdi Szilárd vezérigazgató pedig a GYSEV Zrt. aktuális helyzetéről, feladatairól való tájékoztatással járult hozzá.
  • Mogyorósi Szilvia a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület szakpolitikai és nemzetközi ügyekért felelős vezetője a vasútfejlesztés nemzetközi és hazai aspektusait, illetve jogszabályi környezetét ismertette, kiemelve a rendelkezésre álló, de még ki nem fizetett uniós források felhasználásával járó nehézségeket (pl. tervezői és kivitelezői kapacitáshiány stb.), illetve mindezek okán az előkészítés rendkívüli fontosságát.
  • Szőke Gábor vezérigazgató, igazgatósági tag az MKIF képviseletében tájékoztatást adott a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. jogállásáról, feladatairól, valamint ismertette a koncessziós szerződés keretében kezelt gyorsforgalmi úthálózat területi kiterjedését.

 

 

Eltérő helyzete, lehetőségei és feladatai vannak az egyes infrastruktúra-üzemeltetőknek, így eltérő kihívások is adódnak a vállalatok számára. A heterogén körülmények, a merőben különböző megközelítések egymás mellé állítása tehát nem csak a beszélgetőpartnerek, de a konferencia minden résztvevője számára gondolatébresztő volt.

 

Galéria

VasútfejlesztésVAMAV Kft.konferenciaközlekedésfejlesztésvasútfejlesztésfenntarthatóság

Hírlevél

Hirdetés