2024.06.17, Hétfő
Új esélyt kapott egy védett fajokkal teli szigetcsoport a Dunán
mapio

Új esélyt kapott egy védett fajokkal teli szigetcsoport a Dunán

mti

2018.09.25. 11:48 - Hegedűs Gergely

A Szabadics és az In-West kivitelezésében a Táti-szigeteken zsilipekkel és mederkotrással hozták vissza az élővilág számára szükséges vízhozamot.

Hirdetés

A Duna-Ipoly Nemzeti Park 480 millió forintos ráfordítással 195 hektáron helyreállította a Pilisi Bioszféra Rezervátumban található Táti-szigetek vizes élőhelyeit. A Szabadics Zrt. és a In-West Kft. által kivitelezett projekt záró sajtótájékoztatóját Táton tartották meg.  


Vegyszermentesen szorítják ki az invazív növényeket

Füri András, a nemzeti park igazgatója elmondta, a Duna táti szigetein az árhullámok elmaradása, illetve az ár gyors levonulása miatt csökkent a védett fajok egyedszáma és az élővilág sokszínűsége. Az élőhelyek helyreállítása során mederkotrással juttattak vizet a szigetek közé, illetve zsilippel szabályozták a vízjárást.

Az egyik szigeten egy mesterséges tavat alakítottak ki a halak és a kétéltűek zavartalan szaporodása érdekében,

valamint megkezdték az idegenhonos, agresszíven terjedő fafajok vegyszermentes irtását, helyükre őshonos növényeket telepítenek.    

A Táti-szigetcsoport három nagyobb és egy kisebb szigetből áll. A három nagyobb a Táti-sziget, a Nyáras- és a Körtvélyes-sziget; változó kis sziget pedig az úgynevezett Csitrisziget.


Százezer hektár kerül természetközeli állapotba

Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára elmondta, 2020-ig különböző pályázati kereteken belül az országban összesen mintegy 61 milliárd forint fordítható természetvédelmi célokra. A környezetvédelmi és energiahatékonysági pályázatokon tíz nemzeti parkban 92 projekt során százezer hektárnyi területet hoznak természetközeli állapotba 38 milliárd forintból.

Hozzátette, a Duna-Ipoly Nemzeti Park 4,7 milliárd forintos ráfordítással 14 projektet valósít meg, valamint a park területén belül valósul meg a dömösi látogatóközpont, amely GINOP-os fejlesztés, 1,4 milliárd forintos összeggel.

Szabadics Zrt.Vízgazdálkodásépítőipari cégekTátIn-West Kft.

Hírlevél

Hirdetés