2024.07.15, Hétfő
23 kilométer hosszan fejlesztették a Felső-Tisza árvízvédelmét
Fotók: MTI

23 kilométer hosszan fejlesztették a Felső-Tisza árvízvédelmét

mti, kozbeszerzes.hu

2019.10.07. 14:04 - Szabó Ákos

A Ke-Víz, a Kötiviép, a Mészáros és Mészáros, illetve a Betonútépítő is szerepet vállalt a feladatban.

Hirdetés

Csaknem 23 kilométeren fejlesztették és erősítették meg a Tisza töltéseit a Tivadar feletti folyószakaszokon. A mintegy bruttó 14 milliárd forint értékű, uniós támogatású árvízvédelmi beruházás projektátadó ünnepségét hétfőn tartották a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisarban. A projektet közbeszerzési adatok alapján a Ke-Víz 21 Zrt., a Mészáros és Mészáros Kft., a Kötiviép B Kft. és a Betonútépítő Zrt. vállalta el.

A projektben az árvízvédelmi védvonalak mértékadó árvízszintre történő kiépítését, valamint a védvonalak terhelésének csökkentését tűzték ki célul a Tivadari híd feletti szakaszon. A fejlesztés a Tisza bal partján 16 kilométeren, a Batár-folyónál 6,1 kilométeren zajlott.

 

A határon különösen figyelni kell az árvízvédelemre

 

 

A másfél méterrel megemelt gátak keresztmetszete huszonöt százalékkal nőtt, megújult öt zsilip, hét kilométeren pedig megépült egy folyószabályozási védmű. Fejlesztették a tiszabecsi és az uszkai gátőrházat, Tiszabecsen pedig átépítették és felújították a védelmi központot és a vízrajzi állomást.

Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője arról beszélt az átadón, hogy a beruházás keretében olyan szakaszokon erősítették meg a töltéseket, ahol a Tisza belép Ukrajnából Magyarországra, árvíz érkezésekor ugyanis ezen a folyószakaszon lenne a legkevesebb idő ideiglenes védművek építésére és a töltések magasítására.

 

Átépítik a Felső-Tisza fontos hídját

A beruházások folytatódnak a Felső-Tiszán a Tisza-Túr víztározó megépítésével, de tervezik a Túr töltéseinek megerősítését és az árvízvédelmi szempontból kritikus pontnak számító tivadari híd átépítését, továbbá a Tivadar alatti szakaszok fejlesztését is.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vezetője az eseményen elmondta: a Felső-Tisza hazai szakaszán a teljes árvízi biztonsághoz három fontos fejlesztésre lenne szükség Kárpátalján. A tiszaújlaki és a mezővári tározó megépítése mellett a Tisza ukrán jobb parti árvízvédelmi töltéseit is meg kellene erősíteni. Ehhez nagyon erős vízdiplomáciára lesz szükség a következő időszakban – emelte ki.

VízgazdálkodásárvízvédelemKötiviép'B Kft.Mészáros és Mészáros Kft.Betonútépítő Zrt.Ke-Víz 21 Zrt.Tisza

Hírlevél

Hirdetés