2024.03.28, Csütörtök
Itt tart a Tiszalöki Vízlépcső felújítása
Fotók: Spielmann Zoltán/magyarepitok.hu

Itt tart a Tiszalöki Vízlépcső felújítása

magyarepitok.hu

2020.01.24. 14:30 - Almási Krisztina

A projektnél az idei évben megvalósul a III-as nyílásköz és a hajózsilip rekonstrukciója is a Kötiviép’B kivitelezésében.

Hirdetés

Folyamatosan zajlanak a munkálatok Nyíregyháza közelében a Tiszalöki Vízlépcsőnél, amely egy bruttó 5,1 milliárdos beruházásként valósul meg a Kötiviép’B Kft. kivitelezésében. A Nemzeti Vízstratégia kiemelt részeként zajló projekt egyrészt árvízellenes és vízelosztási célokat szolgál. A területen három fő létesítmény áll: egyik a vízerőmű, ahol az elektromosáram termelése folyik, a másik pedig a duzzasztómű ahol a duzzasztás történik, a harmadik pedig a hajózsilip. A beruházás során elvégzik mind a duzzasztómű, mind pedig a hajózsilip rekonstrukcióját.

A Tiszalöki Vízlépcső azért is különösen fontos, mert innen kap vizet a Nyugati- és a Keleti- főcsatorna is: az utóbbi fejlesztését szintén a Kötiviép’B végezte el az Aqua-Generál alvállalkozásával.

 

Fotó: Spielmann Zoltán


Ezek a munkálatok lesznek az idei évben

A projekt aktuális állásáról Bárány László, a Kötiviép’B Kft. projektvezetője számolt be lapunknak. A területen december közepén leálltak a munkálatokkal, ekkor fejeződött be az I-es nyílásköz gépészeti felújítása és 70-80 százalékban elkészültek a duzzasztómű erőátviteli kábeleinek cseréje, illetve a tartalék erőátviteli kábelek cseréje is. Ezen kívül elbontották az alvízi vezetőműnél a hídelemeket és a fejgerendát, és folyamatosan zajlik a tervezés.

 

Fotó: Spielmann Zoltán

A munkák március végén folytatódnak műtárgyjavításokkal, a hajózsilip-erőátvitel rekonstrukciójával, valamint a duzzasztómű és hajózsilip világítás-rekonstrukciójával. Április-május folyamán kotrások lesznek, júniusban pedig elrajtol a III-as számú nyílásköz rekonstrukciója, és ezzel párhuzamosan megkezdődik a hajózsilip felújítása is.

A projekt látványos szakaszát jelenti a hajózsilip, ahol gépészeti és műtárgybetonjavítások lesznek – ez megközelítőleg novemberig tart majd. Idén megvalósul még az alvízi vezetőmű megerősítése, illetve betonjavításokat is végeznek majd.

A jövő novemberig tartó projektnél a munkálatok jelentős része még az idén megtörténik.

 

Fotó: Spielmann Zoltán


Ezért tölt be fontos szerepet a Tiszalöki Vízlépcső

Az 1950-es években felépített Tiszalöki Vízlépcső az energiatermelés mellett duzzasztóműként is működik. A duzzasztómű építését az indokolta, hogy a Tisza szabályozása után a víz jóval gyorsabb lefolyása miatt időnként aszályok sújtották a mezőgazdaságot. A létesítmény másik kiemelt feladata biztosítani az Alföldet öntöző és ivóvízzel ellátó Nyugati és a Keleti főcsatorna friss vízellátását. Utóbbi adja Debrecen ivóvízkészletének jelentős részét.

A fejlesztés célja a vízlépcső, mint kiemelt jelentőségű nagyműtárgy rekonstrukciója, amelynek révén a vízkészletekkel való gazdálkodás feltételei javulnak. A beruházásnál a tervezési munkálatok 2019 februárjában kezdődtek meg, a közel hároméves projekt befejezése 2021 novemberében várható.

Galéria

VízgazdálkodásKötiviép'B Kft.Aqua-General Kft.Tiszalökvízügyárvízvédelemvízgazdálkodás

Hírlevél

Hirdetés