2024.07.18, Csütörtök
Elkezdődött az ország egyik legnagyobb árvízvédelmi beruházása
Illusztráció - Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Elkezdődött az ország egyik legnagyobb árvízvédelmi beruházása

mti, magyarepitok.hu

2020.08.22. 07:49 - Hegedűs Gergely

A KE-VÍZ és a Mészáros 17 négyzetkilométeres területen építi meg a víztározót hazánk északkeleti csücskében.

Hirdetés

Elkezdődött a Tisza-Túr árapasztó tározó építése. Az európai uniós és hazai támogatásból épülő, csaknem 35,9 milliárd forint értékű beruházás a Felső-Tisza magyar-ukrán határhoz közeli szakaszán járul hozzá a nagyobb árvízi biztonsághoz - közölte a projekt kommunikációjáért felelő társaság az MTI-vel. A Tisza-Túr tározó projektjében a kivitelezési feladatokat KE-VÍZ 21 Zrt., valamint a Mészáros és Mészáros Kft. látja el.

A tározó az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság konzorciumának megbízásában épül, a Széchenyi 2020 program kereteiben.

A Fehérgyarmatot és a magyar-ukrán határ mellett fekvő Tiszabecset összekötő 491-es főút északnyugati oldalán 17 négyzetkilométeres területen építik meg. Az építményben egy árhullám esetén körülbelül 42 millió köbméter víz tározható.   

 

Közel 50 kilométeren a csatornahálózat medertisztítását és iszapolását is elvégzik 

A tározó és a hozzá kapcsolódó létesítmények megépítése mellett

  • kialakítják az üzemeltetéséhez kapcsolódó infrastruktúrát,
  • fejlesztik a hírközlési, vízrajzi-monitoring és vízgazdálkodási létesítményeket,
  • magasépítményi rekonstrukciót végeznek
  • és eszközöket vásárolnak.

A munkálatok részeként 18 kilométer hosszban új tározótöltést építenek, több zsilipet és szivattyútelepet alakítanak ki, 7 kilométeren a meglévő töltéseket fejlesztik. Helyi védelmi központ, új gátőrház és védelmi raktár épül, a térségi vízrendszer rekonstrukciója során pedig több mint 46 kilométeren a csatornahálózat medertisztítását és iszapolását is elvégzik. 


A napenergia is segít a vízhiányos időszak kezelésében

A közlemény kitért arra, a tervezett létesítmények komplex vízgazdálkodást tesznek lehetővé, vagyis nemcsak a víztöbblet kezelését, hanem a vízhiányos időszakok hatékony csökkentését egyaránt segíteni fogják. A tervezett vízpótlás során a beemelendő vízhozamot például napenergiára épülő szivattyútelep fogja biztosítani.   

A Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése programhoz tartozó beruházás a tervek szerint 2022 júniusára készül el.

VízgazdálkodásKe-Víz 21 Zrt.Mészáros és Mészáros Kft.TiszabecsFehérgyarmatTiszaárvízvédelemvíztározóOrszágos Vízügyi Főigazgatóság

Hírlevél

Hirdetés