2024.03.19, Kedd
Újabb mérföldkőhöz érkezett Magyarország árvízvédelme
Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Újabb mérföldkőhöz érkezett Magyarország árvízvédelme

mti, magyarepitok.hu

2020.09.24. 15:08 - Hegedűs Gergely

A beregi és a szamos-krasznaközi megépítése után elkezdődött a Tisza-Túr árapasztó víztározó kivitelezése a Mészáros és Ke-Víz kivitelezésében.

Hirdetés

Csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisarban megtartották a Tisza-Túr árapasztó víztározó projektjének nyitórendezvényét. A Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) 35,8 milliárd forint értékű árvízvédelmi beruházását a KE-VÍZ 21 Zrt., valamint a Mészáros és Mészáros Kft. kivitelezi. Az árapasztó víztározó legnagyobb építményének, a beeresztő műtárgynak a szerkezetépítése a HBM Soletanche Bachy alvállalkozó kivitelezésében zajlik. Jelenleg az alaplemez, a szárnyfalak és a pillérek vasszerelése, zsaluzása és betonozása történik.

Az OVF és a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság konzorciumának megbízásában épülő, a Széchenyi 2020 programban megvalósuló tározót a magyar-ukrán határ közelében, a 491-es főút mentén mintegy 17 négyzetkilométeres területen építik meg.

A létesítmény egy árhullám esetén 40-50 centiméterrel képes csökkenteni a töltések között a Tisza vízszintjét és körülbelül 42 millió köbméter víz tározható el benne.   

Töltésépítés, a csatornatisztítás és zsilipépítés is a projekt része

A tározó és a hozzá kapcsolódó létesítmények megépítése mellett

  • kialakítják az üzemeltetéséhez kapcsolódó infrastruktúrát,
  • fejlesztik a hírközlési, vízrajzi-monitoring és vízgazdálkodási létesítményeket,
  • magasépítményi rekonstrukciót végeznek
  • és eszközöket vásárolnak.

A munkálatok részeként 18 kilométer hosszban új tározótöltést építenek, több zsilipet és szivattyútelepet alakítanak ki, 7 kilométeren a meglévő töltéseket fejlesztik. Helyi védelmi központ, új gátőrház és védelmi raktár is épül, a térségi vízrendszer rekonstrukciója során pedig több mint 46 kilométeren a csatornahálózat medertisztítását és iszapolását egyaránt elvégzik.


A környék vízigényét is elláthatja

Láng István, az OVF főigazgatója az eseményen elmondta, az árvízi biztonságot érintő fejlesztések ezen a vidéken haladnak a legkövetkezesebben, az elmúlt tizenöt évben lépcsőről lépcsőre épültek ki az árvízvédelmet szolgáló fontos beruházások.   

A Tisza-Túr árapasztó tározó egy olyan "szelep" lesz, ami biztonságossá teheti a védekezést és alacsonyabb vízszinten el tud nyújtani egy esetleges árvizet - fogalmazott a szakember.   

Mint elmondta, a hihetetlenül szélsőséges vízjárású Tiszán gyorsan és hirtelen érkező árhullámok mellett

egyre több figyelmet kell fordítani a vízhiányos és aszályos időszakokra is, ezért az árvízi programot előbb-utóbb át kell fordítani egy vízpótló és vízellátó programra.

A 2015 novemberében elkészült, kisebb árhullámok levezetését segítő beregi tározó használata során már próbálkoztak a Tisza vizével feltölteni a térségi vízrendszereket, a Tisza-Túr tározó pedig napelemes szivattyútelepeivel részben már ki tudja elégíteni a környék vízigényét.   

Láng István a következő évek fejlesztései között a vízügyi szempontból fontos új tivadari Tisza-híd megépítését, a Tisza és a Túr árvízvédelmi töltésfejlesztéseinek befejezését, valamint az államhatáron túli, kárpátaljai tározók megépítését és a töltések erősítését nevezte kiemelt fontosságúnak.   


Az értékes természeti területek vízpótlására is lehet majd használni

Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója arról beszélt,

a Felső-Tisza valamennyi folyója vízhiánnyal küzd, vízszintjeik a valaha észlelt legkisebb vízszintek közelében vannak, ennek ellenére bármikor, bármilyen nagyságú árhullám érkezhet a hegyvidéki vízgyűjtőkről.   

Tavaly 32 kilométer hosszban sikerült a töltéseket az előírt mértékre kiépíteni, a rendszer fejlesztése pedig a Tisza-Túr árapasztó tározó megépítésével komoly állomásához érkezett, hatása a Vásárosnamény alatti szakaszokon is érezhető lesz. A komplex rendszer képes lesz a nagyvizek és a vízhiányos időszakok kezelésére, utóbbi révén a Tisza vizét öntözésre és az értékes természeti területek vízpótlására is lehet majd használni - mondta az igazgató.   

A Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése programhoz tartozó, száz százalékban uniós és hazai forrásokból finanszírozott beruházás jelenleg körülbelül tizenöt százalékos készültségű és a tervek szerint 2022 júniusára készül el.

VízgazdálkodásMészáros és Mészáros Kft.Ke-Víz 21 Zrt.árvízvédelemHBM Kft.

Hírlevél

Hirdetés