2024.04.20, Szombat
Elrajtolt a debreceni belváros új szállodájának az építkezése
Fotók: magyarepitok.hu

Elrajtolt a debreceni belváros új szállodájának az építkezése

magyarepitok.hu

2021.09.23. 13:02 - Hegedűs Gergely

Az A-Híd egy hétemeletes szállodát kivitelez a református egyetem közvetlen közelében.

Hirdetés

Csütörtökön Debrecenben letették az alapkövét a négycsillagos üzleti szállodának, amely az A-Híd Zrt.  kivitelezésében épül meg. A 101 szobás hotel építése a tetrecen Kft. (hivatalosan kis t-vel kezdődik a cég neve – a Szerk.) beruházásában valósul meg nettó 4,8 milliárd forintból.

Az új hotel Debrecen belvárosában a Darabos utcában - a Debreceni Református Egyetem szomszédságában - jön létre: 

a 2 pinceszint és földszint mellett hétemeletes épület közel ötezer négyzetméter alapterülettel bír majd.

A szálloda építése minden idők legnagyobb hazai turisztikai fejlesztéseket összefogó kormányzati ernyőprogramja, a Kisfaludy program 3 milliárd 657 millió 730 ezer 460 forintos támogatásával valósul meg. A 220 férőhelyes, négycsillagos hotel

a tervek szerint 2023 harmadik negyedévétől nyitja meg kapuit a vendégek előtt.

A beruházó tetrecen Ingatlanforgalmazó és Beruházó Kft. ügyvezetője, László György köszöntőjében elmondta: Debrecenben született és nőtt fel, így ezer szállal kötődik a városhoz, de nem pusztán emiatt esett a cég választása Debrecenre: „Többen kérdezik tőlem, miért pont Debrecenben építjük fel ezt a 4 csillagos, 101 szobás, korszerű és energiatakarékos technológiát alkalmazó, több mint 40 új munkahelyet teremtő, üzleti és családi vendégeket kiszolgálni kívánó szállodát? Elsősorban azért, mert Debrecen a legdinamikusabban fejlődő magyar város, és mi a szálloda megvalósításával hozzá szeretnénk járulni a turisztikai fejlődéséhez."

Sal László

Sal László, kivitelezésért és tervezésért felelős A-Híd Zrt. vezérigazgatója az ünnepségen arról beszélt: 70 éves cégcsoportjuk számára elsődleges, hogy munkájukkal értéket teremtsenek a helyi közösségek számára. „Hiszünk Debrecenben és hiszünk az egész ország fejlesztésében is, ezért büszkék vagyunk rá, hogy Budapest, Szekszárd, Szeged és Pécs-Sikondafürdő után most a Kelet-Magyarországi régió központjában is részt vehetünk egy ilyen nagy presztízsű turisztikai beruházásban."

"A debreceni helyszínen a múlt és a jövő találkozik: a történelmi Református Kollégium szomszédságában, a Nagytemplom árnyékában egy 21. századi, modern, energiatakarékos szállodát fogunk felépíteni."

A vezérigazgató hozzátette, a helyszínen már elkezdődtek az előkészítő munkák. A hétemeletes, összesen 4797 négyzetméteres szálloda kivitelezése során 7000 köbméter földet mozgatnak meg és 3600 köbméter betont dolgoznak majd be. A történelmi környezet adottságai miatt komoly logisztikai támogatást igényel a munkavégzés.

Amint azt dr. Papp László, Debrecen polgármestere a beruházás kapcsán elmondta: "Debrecen turizmusában nagyon fontos előrelépést jelenthet, ha az ősz folyamán a Debreceni Nemzetközi Repülőtérről elindul a Tel-Aviv-i, moszkvai, valamint a kijevi járat, melyek az így várható utasszám-növekedéssel tovább erősíthetik a város turizmusát.”

dr. Papp László

A városvezető hozzátette: ezzel a tartós tendenciával a szálláshelyeknek is lépést kell tartaniuk. „Nagy öröm az, hogy a turisztikai iparág szereplői látják a lehetőségeket a városban, s – a Kisfaludy Program segítségével is – több új szálloda épül ebben az időszakban. Mindezzel nem csupán a szálláshelyek száma bővül Debrecenben, hanem – amint azt ez a több, mint száz szobás hotel is példázza majd – a minőségi szálláskínálat színvonala is emelkedik."

Kósa Lajos országgyűlési képviselő az alapkőletételen arról beszélt, hogy a jelentős állami támogatással, közpénzből épülő szállodát nyereségesen kell majd működtetni. Rámutatott, ehhez minden feltétel adott: a biztonságos környezet, barátságos vendéglátók, a térség látnivalói.

A képviselő emlékeztetett rá, hogy 2019-ben, az utolsó járványmentes évben a turisztikai ágazat adta a hazai össztermék (GDP) 13,5 százalékát, és 400 ezren dolgoztak a szektorban. A politikus szerint az álom a 17 százalék elérése lenne. Kósa Lajos hozzátette, a turizmus egy olyan ágazat, amely abszolút dinamikusan tud fejlődni, hátránya, hogy konjuktúra érzékeny, illetve speciális abból a szempontból, hogy néhány peremfeltétel szükséges ahhoz, hogy működjön; ez a biztonság, egyfajta jó hangulat és a látnivalók, látványosságok megléte. Ezekkel Magyarország és Debrecen mind büszkélkedhet.

Horváth Péter

Horváth Péter, a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az ünnepségen arról beszélt: „Az a célunk, hogy a turizmus újra a gazdaság húzóágazata legyen, és mindent meg is teszünk azért, hogy már 2022-ben elérjük a 2019-es bezzeg év szintjét. Éppen ezért a járványidőszak legnehezebb pillanataiban is sok ezer fejlesztés zajlott országszerte. Semmit nem állítottunk le, annak érdekében, hogy a veszélyhelyzet elmúltával a turistákat európai színvonalú, sokoldalú kínálat várja országszerte, és ez még nagyobb vonzerőt jelentsen az újrainduló turizmusban. Ebben nagy szerep jut az átgondolt és összehangolt fejlesztéseknek, és az olyan kiváló létesítményeknek, amilyen ez a szálloda is lesz majd."

 

Galéria

Mi épül?A-Híd Zrt.Debrecenszállodaberuházás

Hírlevél

Hirdetés