2024.03.28, Csütörtök
Rég várt projektet adott át a Kötiviép a Sebes-Körösön
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Rég várt projektet adott át a Kötiviép a Sebes-Körösön

magyarepitok.hu

2021.06.30. 11:31 - Hegedűs Gergely

A 44 évvel ezelőtt átadott duzzasztómű fejlesztésénél az üzembiztonság és a fenntartható vízgazdálkodás volt a legfőbb szempont.

Hirdetés

Szerdán délelőtt átadták a körösladányi duzzasztó átfogó rekonstrukcióját, amely a Kötiviép’B Kft. kivitelezésében valósult meg.

Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu


Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) 1,7 milliárd forintos, közös beruházása 2018 második negyedévében rajtolt el, a célja az üzembiztonság helyreállítása, valamint a fenntartható vízgazdálkodás feltételeinek javítása volt.

Egy rég várt projekt valósult meg, miután a Sebes-Körösön működő duzzasztóművet 1977-ben állították üzembe, és az 1,6-2,2 millió köbméternyi víz tározását biztosító műtárgyat azóta nem újították fel.

Ez történt a projektben

A beruházásban többek közt megvalósultak a pillérek és a támfalak betonjavítási munkái, megújult az üzemi híd, teherbírásának ellenőrzése után. Korszerűsítették a közmű- és elektromos hálózatot, továbbá sor került került a teljes olajhidraulikus rendszer cseréjére is.

Mindezek mellett a melléképületeket, a szolgálati épületeket és a bekötőutat is felújították. Az üzemviteli épületre magastető került, az épület új nyílászárókat és energetikai korszerűsítést kapott. A szolgálati lakások falai utólagos hőszigetelést kaptak, tetőfelújításra, nyílászáró cserére és épületgépészeti fejlesztésre került sor.

A telephelyen ugyanakkor egy új fedett raktár is épült, a felújított elzáró táblák, az úgynevezett Schön-bakok számára. 

A burkolatok felújítása mederburkolatok mellett az üzemi utakra, a parkolóra és a járdákra is kiterjedt. Zúzottköves új utat építettek a duzzasztómű és a Dióéri szivattyútelep között. Egy vízhozammérő állomás is megépült a Sebes-Körös bal partján.

Galéria

VízgazdálkodásKötiviép'B Kft.Országos Vízügyi FőigazgatóságKörösladány

Hírlevél

Hirdetés