2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Szakmai bejárást tartottak a Mosoni-Duna torkolatát áthelyező projekt új építményeinél
Fotó: Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Szakmai bejárást tartottak a Mosoni-Duna torkolatát áthelyező projekt új építményeinél

magyarepitok.hu

2022.05.25. 19:33 - Hegedűs Gergely

A beruházás célja a Mosoni-Duna alacsony vízszintjének megszüntetése, amit a Dunán kialakult jelentős medersüllyedés okozott.

Hirdetés

Szakmai programént az újonnan épült Mosoni-Duna torkolati művet is megtekintették az Országos Árvízvédelmi, Folyó- és Tógazdálkodási Értekezlet résztvevői - derült ki az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közösségi bejegyzéséből.

Ahogy arról számos cikkben beszámoltunk, a projekt célja a Mosoni-Duna kis- és közepes vízszintjei süllyedésének megszüntetése, amit a Dunán az 1950-60-as évektől kezdődően kialakult jelentős medersüllyedés okozott.


Immár a teljes vízhozamot a műtárgyon keresztül vezetik át

A fejlesztésben megépült műtárgy az árvízkapu funkciót is biztosító

  • vízszintszabályozó műből,
  • egy hajózsilipből
  • és a Mosoni-Duna hosszirányú ökológiai átjárhatóságát biztosító halátjáróból áll.

Mindemellett a projekt egyik legjelentősebb mérföldköve, a Mosoni-Duna torkolatának áthelyezése, mellyel a Mosoni-Duna érkező vízhozama immár teljes egészében a műtárgyon keresztül kerül átvezetésre. A legutóbbi márciusi beszámolónk idején a projekt 90 százalékos készültségen állt, akkor indulhatott el a próbaüzem.

A most közzétett beszámoló szerint a szakmai találkozó résztvevői egy részletes előadást is meghallgattak a beruházás bejárásakor. 

Fotó: Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság


A Balaton és a Velencei-tó is a témák közt szerepelt

A Győrben megrendezett Országos Árvízvédelmi, Folyó- és Tógazdálkodási Értekezleteten a szervező Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság adatai szerint közel 85 fő vett részt.

Az előadások főbb témái voltak

  • a lokalizációs és védelmi fejlesztési lehetőségek,
  • a Balatont érintő aktuális események,
  • a Velencei-tavi projekt bemutatása,
  • a Nagyvízi Mederkezelési tervek felülvizsgálatának áttekintése.

Fontos kérdés volt továbbá a vízfelület-használatok egységesítésének lehetőségei, továbbá szó esett az észlelői és segédőri létszámokról is. A folyamatban levő és lezárt projektek kapcsán a szakemberek bemutatták a levezénylés során gyűjtött tapasztalatokat, valamint hidromorfológiai kérdéseket is tárgyaltak. A találkozót reggeli frissítő sportlehetőségek színesítették - zárul a beszámoló.

VízgazdálkodásKötiviép'B Kft.Mészáros és Mészáros Kft.Mosoni-Duna

Hírlevél

Hirdetés