2024.03.28, Csütörtök
Megkezdődött a Mosoni-Duna torkolati műtárgy próbaüzeme
Fotó: Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Megkezdődött a Mosoni-Duna torkolati műtárgy próbaüzeme

Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

2022.03.09. 11:00 - Kalácska-Nagy Nóra

A Mészáros és Mészáros Kft., valamint a Kötiviép’B Kft. alkotta konzorcium építette torkolati műtárgyon a kidolgozott, elfogadott üzemrendnek megfelelően sor kerül a vízszintemelésre.

Hirdetés

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közös beruházásában megvalósuló, „Mosoni-Duna torkolati szakaszának vízszint rehabilitációja” tárgyú, KEHOP-1.3.0-15-2016-00012 azonosító számú projekt építési munkáinak műszaki készültsége elérte a 90 %-ot – tájékoztatott Facebook oldalán az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

A nagyberuházás a Mészáros és Mészáros Kft., valamint a Kötiviép’B Kft. alkotta konzorcium kivitelezésében zajlik.

A projekt fő célja a Mosoni-Duna torkolati szakaszán a vízszint rehabilitációja: a kis- és közepes vízszintek süllyedésének megszüntetése. Mint korábban is beszámoltunk róla, ezt a problémát a Dunán az 1950-60-as évektől kezdődően kialakult jelentős medersüllyedés okozta.

 

A próbaüzem időtartama 1+1 hónap

A fejlesztésben megépült műtárgy az árvízkapu funkciót is biztosító vízszintszabályozó műből, hajózsilipből és a Mosoni-Duna hosszirányú ökológiai átjárhatóságát biztosító halátjáróból áll. Mindemellett a projekt egyik legjelentősebb mérföldköve, a Mosoni-Duna torkolatának áthelyezése, mellyel

a Mosoni-Duna érkező vízhozama immár teljes egészében a műtárgyon keresztül kerül átvezetésre.

A műszaki készültség alapján március 8-tól megkezdődött a létesítmény próbaüzeme, amikortól már a kidolgozott, elfogadott üzemrendnek megfelelően vízszintemelésre kerül sor.

A próbaüzem időtartama 1+1 hónap, amely alatt a hidrológiai feltételektől függően

  • ki kell próbálni valamennyi lehetséges üzemmódot, üzemrendet,
  • el kell végezni a hatásterületen hozzájuk kapcsolódó méréseket,
  • és a végén ki kell értékelni a mérési eredményeket.

Sikeres próbaüzemet követően a műszaki átadás-átvétel 2022. május-június hónapra ütemezett, a műszaki átadás-átvétel lezárását követően a létesítményt a kivitelező Mosoni-Duna 2017 Konzorciumtól az igazgatóság fogja átvenni üzemeltetésre.

VízgazdálkodásKötiviép'B Kft.Mészáros és Mészáros Kft.Országos Vízügyi FőigazgatóságÉszak-dunántúli Vízügyi IgazgatóságMosoni-Dunaárvízvédelem

Hírlevél

Hirdetés