2024.04.20, Szombat
Négy településen javul a vízminőség a nyugati határnál ezzel az összetett fejlesztéssel
Illusztráció - Fotó: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Négy településen javul a vízminőség a nyugati határnál ezzel az összetett fejlesztéssel

magyarepitok.hu

2022.06.08. 18:33 - Hegedűs Gergely

Többek közt egy komplex vízkezelő berendezést is telepítenek, új vízkezelő épület és új tartalékkút is létesül.

Hirdetés

A Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. közzétette a Győr-Moson-Sopron megyei vízgazdálkodási fejlesztések közbeszerzésének a végeredményét. A hirdetmény szerint a nyertes SWIETELSKY Magyarország Kft. nettó 2,87 milliárd forintért az alábbi feladatokat kivitelezi:

  • a Kőszeg közelében fekvő Zsira, Szakony, Gyalóka és Répcevis térségében egy vízműtelep fejlesztése által az érintett települések ivóvízének javítása; 
  • a Győrtől nem messze található Nagyszentjános vízinőségének javításához egy új vízvezeték létesítése.


Vasiszap-ülepítő és szervizút is épül

A közbeszerzés a további részletekre is kitér,

eszerint a négy Köszeg melletti településen a beruházás célja, hogy a településeken a szolgáltatott víz, a jelenleg kifogás alá eső paraméterek (arzén, mangán), tekintetében feleljen meg a határértékeknek, Emellett az is, hogy az elosztóhálózatba kerülő egészséges ivóvíznél ne következzen be minőségromlás a fogyasztó helyekre szállítás során.

A fenti célok érdekében a CS-2 kút bővített vízműtelepén az alábbi munkákat végzik el: 

  • egy 490,0 m3/nap (30 m3/óra) teljesítményű, komplex vízkezelő (vas-, mangánmentesítő) berendezés telepítése;
  • vízkezelő épület építése;
  • a kapcsolódó létesítmények (üzemi kút; udvartéri medence; vasiszap-ülepítő; udvartéri vezetékhálózat; szervizút) építése.


Az elosztó hálózatot is megtisztítják

Mindezek mellett a meglévő CS-2 jelű kút melléfúrásos felújítása is szükséges a meglévő kút tömedékelésével. A vízellátás biztonsága miatt a CS-2 kútéval azonos vízadó rétegre egy új tartalék kutat kell létesíteni. A tervezett új kút és CS-2 kút melléfúrása a bővített vízműtelepen kerül kialakításra.

A négy településen az elosztó hálózat mechanikai tisztítását is tervezik összesen 17 kilométer hosszban.


A szőgyei vízellátó rendszerrel kötik össze Nagyszentjánost

A közbeszerzés a Nagyszentjánoson elvégzett beruházást azzal indokolja, hogy a szolgáltatott ivóvíz minősége időszakosan nem felel meg a törvényesen meghatározott vízminőségi paramétereknek.

A megfelelő ivóvízellátás biztosítása érdekében a szőgyei vízellátó rendszertől a Nagyszentjánosnál található víztoronyig új távvezeték létesítése szükséges. A hirdetményben megadott paramétereknek megfelelően egy 16 kilométer hosszú távvezeték létesül.

A távvezeték végpontján a nagyszentjánosi víztorony területén átemelő szivattyúkat telepítenek. A szövegből az is kiderül, hogy a közbenső szivattyúk a nagyszentjánosi víztorony szintje által vezérelve működnek - ehhez a víztorony szinttávadóját cserélni szükséges.

A projektben Nagyszentjános teljes vízelosztó hálózatának mosatása is megvalósul, több mint 10 kilométeren.

VízgazdálkodásSwietelsky Magyarország Kft.ZsiraSzakonyGyalókaRépcevisNagyszentjánosNemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft (NFP)

Hírlevél

Hirdetés