2024.07.18, Csütörtök
Fejlesztik a szennyvízelvezetési rendszert Bátmonostoron és Szeremlén

Fejlesztik a szennyvízelvezetési rendszert Bátmonostoron és Szeremlén

magyarepitok.hu, MTI

2022.12.27. 07:45 - Kalácska-Nagy Nóra

A csatornázatlan két községben a szennyvízelvezetés és -kezelés korszerű módon, a környezet minimális terhelésével valósul meg a STRABAG Építőipari Zrt. munkájával.

Hirdetés

Több mint négymilliárd forint európai uniós és kormányzati támogatással fejlesztik a szennyvízelvezetési rendszert a Bács-Kiskun megyei Bátmonostoron és Szeremlén - közölte a Nemzeti Fejlesztési Programiroda NKft. december 13-án.

Pár hete számolt be lapunk "Szeremle szennyvízelvezetési agglomeráció szennyvízelvezetés és- tisztítása” elnevezésű projektről, amely félidejéhez érkezett. A STRABAG csapata a Környezeti és Energiahatékonysági Program keretében és az Európai Unió társfinanszírozásában valósítja meg a Szeremle és Bátmonostor települések szennyvízelvezetésének és tisztításának tervezési, engedélyeztetési és kivitelezési feladatait.

A teljes projekt Szeremle szennyvízelvezetése és- tisztítása mellett Gyömrő és Csengőd települések szennyvíztelep fejlesztését, illetve csatornahálózat építését is magában foglalja. A kivitelezési feladatokat a STRABAG Építőipari Zrt. és a Penta Általános Építőipari Kft. végzi el az SP Szeremle Konzorcium tagjaként.

Bátmonostoron 718, Szeremlén 597 lakóingatlant kötnek a hálózatra

A 4,157 milliárd forintos beruházás finanszírozásához Bátmonostor és Szeremle önkormányzata 3,741 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el. A fennmaradó részt a központi költségvetés finanszírozza.

A projekt célja, hogy a csatornázatlan két községben a szennyvízelvezetés és -kezelés korszerű módon, a környezet minimális terhelésével valósuljon meg.

A két településen most még a szennyvizet csekély arányban zárt szennyvíztárolókba, többségében szikkasztó gödörbe gyűjtik, melyből a szennyvíz nagy része a talajba szivárog, jelentősen terhelve ezzel a talajt, talajvizet.

A szennyvízgyűjtő és -elvezető hálózat létesítésével több mint 20 ezer folyóméter gravitációs és több mint 11 ezer folyóméter nyomóvezetéket építenek a tervek szerint. Ezen túl Bátmonostoron 718, Szeremlén pedig 597 lakóingatlant kötnek a hálózatra.

A két településen összegyűjtött szennyvíz tisztítását a Szeremle külterületén épülő új tisztító telepen végzik majd. A mechanikai, majd biológiai úton megtisztított szennyvizet a fertőtlenítést követően zárt vezetéken a Duna sodorvonalába vezetik be.

VízgazdálkodásStrabagPenta Általános Építőipari Kft.SzeremleBátmonostorNemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft (NFP)szennyvízelvezetésszennyvíztelepKörnyezet és Energia Operatív Program (KEOP)

Hírlevél

Hirdetés