2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Jelentősen javul három zalai település szennyvízkezelése

Jelentősen javul három zalai település szennyvízkezelése

magyarepitok.hu

2023.01.09. 07:47 - Bíró Beáta

Megújul a zalaszentgróti szennyvíztelep, a környező települések szennyvizét is ide vezetik majd el. A munkálatokkal jól halad a kivitelező Szabadics Zrt.

Hirdetés

Pár hete számolt be lapunk a nagyszabású - 24 település szennyvizét érintő – projektről, amely a Szabadics Építőipari Zrt. és az A-Híd Zrt. konzorciumával valósul meg Délnyugat-Magyarországon.

Egy 2021 októbere óta zajló fejlesztéssel Zalaszentgróton és agglomerációjában is megújul a szennyvízkezelés: a városban szinte teljessé válik a csatornázottság.

A „Zalaszentgrót központú agglomeráció szennyvízelvezetése és -tisztítása” nevű projekt beruházója Zalaszentgrót, Tekenye és Türje önkormányzata, koordinációját a Nemzeti Fejlesztési Programiroda végzi. A beruházás 4.748.000.000 forintból valósul meg, kivitelezője a Szabadics Építőipari Zrt.

 

 

A nagyszabású fejlesztés keretében korszerűsítik a zalaszentgróti szennyvíztisztító telepet, valamint kiépítik Zalaszentgrót-Zalakoppány településrész és Tekenye szennyvízelvezetését. Továbbá: Tekenye és Türje települések szennyvizét a megújuló zalaszengróti tisztítóba vezetik, a jelenlegi türjei elavult tisztító üzemeltetése felhagyásra kerül.

A beavatkozás eredményeképpen jelentősen csökken a talajterhelés, valamint egy modern, energiatakarékos és a környezetvédelmi határétékeket garantáló új telep épül ki a meglévő Zalaszentgrót szennyvíztelep helyén. 

 

Már az átemelőrendszerek kiépítése zajlik

Mint azt a projekt indulásakor Kovács Tamás, a kivitelező Szabadics Építőipari Zrt. elnöke a zaol.hu cikke szerint kiemelte: a szentgróti szennyvíztisztító telep a felújítás idején is működik, az ellátást folyamatosan biztosítják. A teljes beruházással 2024 áprilisáig kell elkészülniük.

 

 

A kivitelező cég feladata megépíteni 10,6 kilométer gravitációs szennyvíz gerinccsatornát és hat darab új átemelőt is. Bekötővezeték 4240 méteren létesül, a gravitációs bekötések száma pedig 566 darab lesz.

Németh Miklós projektvezetőtől lapunk megtudta: „Jelenleg a szennyvízelvezető csatornát fektetik le, mind nyomott, mind gravitációs vezetékek kiépítését végzik, itt a munkálatok a vége felé járnak. Emellett zajlik az átemelő rendszerek kiépítése, illetve a kapcsolódó munkálatok előkészítése.”

 

 

Úgynevezett sántaüzemben kezdődik az átállás

A zalaszentgróti szennyvíztelepen az új biológiai fokozatot jelentő műtárgy és kapcsolódó gépészet már elkészült, ezek minősítési fázisban vannak. 

„A következő időszak rendkívül izgalmas, hiszen sántaüzemben megtörténik a szennyvíz új biológiai fokozatra való áttáplálása, valamint a szennyvíz átemelők irányítástechnikai és gépészeti szerelése”- részletezte a kivitelező cég előtt álló feladatokat a projektvezető.

 

 

A szennyvíztisztító telep jelenlegi és fejlesztést követő befogadója a Nádas patak, mely a Balaton vízgyűjtője.

Galéria

VízgazdálkodásSzabadics Zrt.szennyvíztelepszennyvízelvezetéscsatornaépítésZalaszentgrótTekenyeTürje

Hírlevél

Hirdetés