2024.04.23, Kedd
Újabb nagyszabású beruházással javítják a Balaton vízminőségét
Illusztráció

Újabb nagyszabású beruházással javítják a Balaton vízminőségét

magyarepitok.hu; ovf.hu

2023.02.10. 07:49 - Bíró Beáta

A megvalósító Szabadics Zrt. felújítja a Kis-balatoni vízvédelmi rendszer nagyműtárgyait, valamint új létesítményeket épít.

Hirdetés

Nagyszabású fejlesztés indult a Balaton vízminőségének javítására. A projekt, a két évvel ezelőtt indult projekthez hasonlóan megelőző jellegű intézkedéseket biztosít a tavat érintő vízminőségi problémák hosszútávon fenntartható kezelésére, egyben a Balaton gazdasági potenciáljának megóvását is szolgálja.

Célja elsősorban a befolyó vizeken érkező uszadék, hordalék és szerves tápanyagok visszatartása – közölte a beruházó Országos Vízügyi Főigazgatóság, melynek konzorciumi együttműködő partnere a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Az 5,14 milliárd forintos rekonstrukció az Európai Unió és a magyar kormány vissza nem térítendő támogatásával, a KEHOP (Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program) keretén belül valósul meg. A munkálatok kivitelezője a Szabadics Építőipari Zrt., amely már számtalan természetvédelmi célú beruházásban bizonyított. Többi közt a két évvel ezelőtt, hasonló céllal indult vízgazdálkodás projektet is a zalai székhelyű cég valósította meg.  

Mint az OVF közleménye is emlékeztet:

a Balaton terhelésének enyhítésére az elmúlt három évtizedben számos intézkedés történt. Több kisvízfolyás torkolathoz közeli szakaszán olyan műszaki létesítmények épültek, amelyek alkalmasak az érkező hordalék és felgyülemlett szerves tápanyagok visszatartására. A most zajló projektben ezeknek a műszaki létesítményeknek a reaktiválása, rekonstrukciója kezdődött el.

 

A vízfolyások torkolatainál segítik a víz szűrését

Az északi parton a Tapolca-, Lesence-, Kétöles- és Világos-patak, a Középvízi-csatorna, és a Nemesvitai-övárok a Lesence nádas szűrőmezővel kiegészülve alkotják a Lesence vízrendszert, amely egyfajta szűrő funkciót lát el. Erre a szűrőmezőre irányíthatók a Tapolcai-medence vizei, ahonnan a növényzet tápanyagfelvételének köszönhetően kedvezőbb a kifolyó víz minősége.

A vízrendszer létesítményeinek felújításával és a nádas szűrőmező reaktiválásával számottevően javul a tápanyag visszatartás hatásfoka, ezzel együtt a vízminőségvédelmi funkció is.

A beruházásban további hat kis vízfolyás torkolati szakaszán újítják fel a meglévő hordalék- és uszadékfogókat, valamint új műtárgyakat is építenek. Elvégzik a mederburkolatok rekonstrukcióját, valamint rehabilitálják a Lesence nádas szűrőmezőhöz hasonló feladatot ellátó Lovasi-tározót is.

Monitoring állomásokkal ellenőrzik a folyamatot

A beruházás része a Balaton legnagyobb vízminőségvédelmi létesítménye, a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer nagyműtárgyainak felújítása is. Annak érdekében, hogy a Balatonba jutó tápanyagterhelés és a vízminőségvédelmi létesítmények hatásfokát folyamatosan nyomon tudják követni, a tavat tápláló egyes vízfolyásokon vízmennyiségi és vízminőségi monitoring állomások épülnek.

VízgazdálkodásSzabadics Zrt.Országos Vízügyi FőigazgatóságKözép-dunántúli Vízügyi IgazgatóságBalatonKis-BalatonTapolca

Hírlevél

Hirdetés