2024.04.27, Szombat

Hirdetés

A zempléni táj vizei is tisztábbá válnak ezzel a beruházással

A zempléni táj vizei is tisztábbá válnak ezzel a beruházással

2023.09.19. 14:03 - Szabó Ákos

A Strabag Sátoraljaújhelyen egy új szennyvíztisztító telep próbaüzemét zárta le.

Hirdetés

Fontos lépéshez ért Sátoraljaújhely jelentős közműberuházása: lezárult a város új szennyvíztisztító telepének próbaüzeme, immár a műszaki átadás-átvétel zajlik. A projekten a Strabag Építőipari Zrt. dolgozik, a beruházás értéke mintegy 7,47 milliárd forint.

 

A képre kattintva galéria nyílik.

 

Modern technológia váltja az elavultat

A munka során az új, modern technológiával felszerelt telep és komposztáló központ új helyszínen, de a régi, elavult létesítmény közvetlen közelében épült fel, hogy a lakossági szolgáltatásban ne legyen fennakadás. A kivitelezés 2021-ben kezdődött el és 2022 első negyedévében járt a felénél, ahogy arról korábban a Zemplén TV is beszámolt.

 

 

A fejlesztésre uniós támogatást Sátoraljaújhely a környékbeli Mikóházával és Alsóregmeccel közösen kapott, a projekt az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) égisze alatt valósul meg. A telep tervezett kapacitása 4 ezer köbméter/nap. A beruházás során fejlődik a szennyvízelvezető hálózat is.

 

Szamosvölgyi Péter sátoraljaújhelyi polgármester

 

Az eseményen Szamosvölgyi Péter sátoraljaújhelyi polgármester hangsúlyozta:

fontos a városnak, a térségnek, a vidéknek, a világörökségi borvidéknek, a Bodrog folyónak, és általánosságban az élővizeknek, hogy megfelelően tisztított szennyvíz kerüljön ki a természetbe.

 

 

Történelmi jelentőségű beruházás

Hörcsik Richárd helybeli országgyűlési képviselő történelmi jelentőségűnek nevezte a beruházás elkészültét. A zempléniek arra tették fel az életünket, hogy megóvják a környezetüket, nemcsak saját maguk, hanem az unokáik, gyermekeik számára is – derült ki szavaiból.

 

Hörcsik Richárd helybeli országgyűlési képviselő

Kecskés Balázs, a Strabag projektvezetője rámutatott: a kivitelezés célja az volt, hogy a mai kor színvonalának megfelelő szennyvíztisztító telepet hozzanak létre. Erre azért volt szükség, mert a feladatot korábban ellátó műtárgyak az évtizedek során elavultak, nem minden esetben tudták teljesíteni az előírt határértékeket.

 

Kecskés Balázs, a Strabag projektvezetője

A vezető szakember részletesen ismertette az építkezés folyamatát és a felhasznált technológiai megoldásokat is. Elmondta: a próbaüzem 2023. februárjában rajtolt el és augusztus 16-án sikeresen le is zárult. Ez alatt az idő alatt minden hónapban akkreditált laboratóriumban végzett mérésekkel ellenőrizték az új létesítmény működését, az értékek pedig mindig megfelelőek voltak, rögtön az első alkalomtól kezdve.

 

Galéria

VízgazdálkodásStrabagSátoraljaújhelyÉpítési és Közlekedési Minisztériumszennyvízinfrastrukturális fejlesztés

Hírlevél

Hirdetés