2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Zöld megoldásokkal hasznosul az új nyíregyházi stadion területén az esővíz

Zöld megoldásokkal hasznosul az új nyíregyházi stadion területén az esővíz

magyarepitok.hu

2023.09.29. 08:01 - Hegedűs Gergely

A Pureco Kft. által az épülő arénában telepített termékeket legalább 50 éves élettartam, nulla fenntartási költség, valamint könnyű és gyors kivitelezés jellemzi.

Hirdetés

Új nézőpontból számolunk be a Nyíregyházán épülő futballstadion fejlesztéséről: ezúttal a létesítmény csapadékvíz-tározóinak kivitelezését mutatjuk be a beszállító Pureco Kft. segítségével. Ahogy az eddigi cikkeinkből is kiderült, a korábbi stadion elbontása után egy 8150 férőhelyes, mintegy 12 200 négyzetméteres létesítményt alakítanak ki, 10 ezer négyzetméteres központi pályával.

A fejlesztésen az Építési és Közlekedési Minisztérium megbízásából az Épkar Zrt. és a Nyír-Wetland Generál Zrt. dolgozik. A tetőfedőlemezek esetében a monolit vasbetonpillérekre támaszkodó fém tartószerkezetet a Weinberg ’93 Kft. gyártotta és szerelte.

 

 

A fenntartható vízgazdálkodási megoldásokat fejlesztő, gyártó és forgalmazó Pureco Kft. arról számolt be,

hogy az új nyíregyházi stadionban csapadékvíz-tározó tartályokat telepít alvállalkozóként, összességében több mint 1000 m3-es kapacitással. „A munka során a tartályok gyártását és összeszerelését végezzük, valamint koordináljuk a telepítésüket, illetve ehhez kapcsolódóan ellátjuk a felelős műszaki vezető feladatait” – olvasható a lapunknak eljuttatott leírásban.

 

Kép: Pureco Kft.


Ezzel a megoldással nagymértékben nőtt a hatékonyság

Az összegzés szerint az alábbi műtárgyakat telepítik az aréna működését biztosítva:

  • egy 113 m3-es víztározó tartályt,
  • egy 165 m3-es átfolyós jellegű csapadékvíz tározót a locsolóvíz biztosításához,
  • továbbá egy 814 m3 kapacitású víztározó tartályt a csapadékvíz visszatartásához.

 

 

Arra is kitértek, hogy az eredeti kiírásban a 814 m3-es késleltető tartály esetében egy vasbeton műtárgy szerepelt, de a gazdaságosság, a hatékonyság és a telepítési idő rövidítése, valamint a hosszú élettartam miatt a spirál korcolt acél tartályokat telepítik. Hozzátették, a 165 m3-es átfolyós csapadékvíz tározó a pályaöntözés napi 80 m3-es és az ingatlan zöldterületek napi 70 m3-es vízigényét egyaránt el tudja látni. „Ez a tározókapacitás a 810 m3-es késleltető tározó mennyiségén felül, azon kívül kerül kialakításra a pályaöntözéssel összhangban.”


Könnyű és gyors kivitelezés, könnyű mozgatás, hosszú élettartam

A víztározó tartályokhoz kapcsolódó termékek előnyeire áttérve elsőként a könnyű és gyors kivitelezést emelték, ami kialakítástól függően mintegy napi 120-150 méteres előrehaladást jelent. A mozgatás ráadásul a tározókapacitáshoz képest könnyű: rövidebb karolási távolság esetén akár egy forgó kotróval megoldható. Emellett a szerkezet a kivitelezést követően azonnal teherviselő, közúti „A” terhelési osztálynak megfelelő teherbírással.

Hasonlóan fontos tulajdonság, hogy az üzemeltető számára nincsenek fenntartási költségek, eközben az élettartam legalább 50 évet tesz ki, a talaj PH-értékétől függően. Hozzátették, a műszaki töltés előírás szerinti elkészítése esetén a csőszerkezet mechanikai hatásokra nem lesz érzékeny.

 

Kép: Pureco Kft.


Érvényesülnek a hullámosított acélcsövek előnyös szerkezeti tulajdonságai

A csapadékvíz-tározás innovatív megoldásához a Pureco spirál korcolt, körszelvényű, tűzihorganyzott acél csövekből készített tározókat forgalmaz 800-2900 mm átmérő tartományban. „A szállíthatóság figyelembevételével a csöveink 3-13 m hosszúságban készülnek, a különálló csőszakaszok pántok, illetve gumimandzsettás alsó összekötések alkalmazásával csatlakoztathatók egymáshoz. A pántolt csatlakozású csövek víztartását a korcolás kialakítása során befűzött gumi tömítőgyűrű biztosítja. A csövek végeinek fenéklemezzel történő lezárásával kerül kialakításra a tároló tartály.”

 

 

Hozzátették, egyszerű lakatos utómunkálatokkal aknák, lebúvó nyílások, ki- és befolyó csonkok, válaszfalak, szivattyú fogadásához pedig talplemezek alakíthatók ki. „A soros vagy párhuzamos tározó elrendezésekkel a rendelkezésre álló alapterületen leghatékonyabb tározó kapacitás alakítható ki.” A rendszer ugyanakkor tűzivíz és megfelelő kiegészítő bevonattal ellátva, szürkevíz tározóként is alkalmazható.

Hangsúlyozták,

a hullámosított acélból készített tározók megtartják a hullámosított acél csövek előnyös szerkezeti állékonysági tulajdonságait, amely a talaj és az acél együtt dolgozásának az eredménye. Arra ugyanakkor figyelni kell, hogy a rugalmas acélszerkezet a körülötte található töltésnek adja át a terheket, így mind a töltésanyagra, mind a tömörítés minőségére nagy hangsúlyt szükséges fektetni a kivitelezés során.


Ebben a projektben is kulcsfontosságú volt a rugalmas együttműködés

Kérdésre válaszolva a Pureco munkamenetére is kitértek: a termékek legyártása és helyszínre szállítása után a berendezések vízzáró technológiai szerelését is a saját kollégáik végzik. A műszaki töltés előírás szerinti elkészítése ugyanakkor a megrendelő feladata. „A beépítést követően a rendszer működtetésérő az üzemeltetőknek tájékoztatást adunk” – tették hozzá.

 

 

Arra is rávilágítottak, hogy a munkálatok jellegéből adódóan sok céggel kellett összehangolva együttműködni, amely nagy odafigyelést, illetve konstruktív, megoldásokra törekvő hozzáállást igényelt.

„A nyíregyházi projektben is kulcsfontosságú volt a nyerő-nyerő jellegű együttműködés, hiszen az egyeztetések során több alkalommal kellett megváltoztatni a kialakítást, illetve a helyszínrajzi elrendezést, hogy a legyártandó termékek minden tekintetben megfeleljenek a közműtervezés során felmerült módosításoknak. Végül a kívánt igényeknek minden esetben meg tudtunk felelni” – zárták a beszámolót.

 

 

Galéria

VízgazdálkodásPureco Kft.Épkar Zrt.NYÍR-WETLAND Generál Zrt.Weinberg '93 Építő Kft.Nyíregyházavíztározó

Hírlevél

Hirdetés