2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Jól halad a Kvassay szivattyútelep építése - friss képekkel mutatjuk be
Fotók: Varga-Fekete Dániel/magyarepitok.hu

Jól halad a Kvassay szivattyútelep építése - friss képekkel mutatjuk be

magyarepítok.hu

2023.10.09. 14:45 - Móré Levente

A Kvassay vízlépcső átépítése a Duna egyik legjelentősebb vízügyi fejlesztése.

Hirdetés

Nyilvános bemutatón láthattuk: a tervek szerint halad a KEHOP pályázatból épülő Kvassay-szivattyútelep, valamint a Kvassay vízerőtelep energetikai és gépészeti rekonstrukciója, fejlesztése. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság rendezvényén az érdeklődők közelebbről is megismerhették a projektet.

 

Fotók: Varga-Fekete Dániel/magyarepitok.hu

 

Mint arról korábban is beszámoltunk, a Colas Alterra Zrt. és a STRABAG Generálépítő Kft. kivitelezésében épülő fejlesztés

nem csak a Ráckecei-Soroksári Duna-ág élővilága miatt fontos, de a Kvassay-zsilip erőműve által jelentős energiatermelő eleme is a fővárosnak.

A munkálatok különösen fontosak a mellékág vízellátásának biztosítása miatt; ennek érdekében új szivattyútelep épül, ami a nagy Duna-ágból egy 4 szivattyúállomással, két darab, 2400-as csővezetéken keresztül továbbítja majd a szükséges vízmennyiséget a Ráckevei-Soroksári Duna-ágba. Lényeges eleme a projektnek továbbá, hogy az épülő műtárgyhoz kapcsolódó erőmű építészeti, gépészeti és elektromos felújítását is elvégzik, ezzel hatékonyabbá teszik az energiatermelést is.

 

 

Borbély Istvántól, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szakágazati vezetőjétől a helyszínen megtudhattuk: a klímaváltozás hatása a Duna vizállásán is kiválóan látszik, ami feltétlenül szükségessé teszi a beruházást. Olyan alkalmakkor, amikor a Duna vízszintje már túl alacsony, enélkül nem juthat vízutánpótláshoz a Ráckevei-Soroksári Duna-ág, ami könnyen ökológiai katasztrófához vezethet. Jelenleg is zajlik a vízlépcső több elemének felújítása, energetikai korszerűsítése, illetve a környező épületek felújítása.

Következő lépésként, hamarosan kezdődik a nyomóoldali, tehát a Duna árterébe kerülő műtárgy kivitelezése, ami várhatóan 13-14 hónapig tart majd. A szivattyútelep számos kisebb elemből áll, amelyek kivitelezése szintén a közeljövőben kezdődhet el.

 

 

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere mindehhez hozzátette: Közös cél, hogy Budapest lakói közelebb kerülhaessenek a vízhez, mivel pedig az ráckevei kis-Duna a Ferencbáváros szinte teljes nyugati, hosszanti határát adja, a kerület lakói különösen érintettek. A mellékág jelenleg kihasználatlan területeinek hasznosítása azonban csak a második lépés, hiszen a folyószakasz mára gyakorlatilag állóvízzé vált, ráadásul 2018-ban majdnem tönkrement – levegőztetni kellett a vizet, hogy meggátolják a halpusztulást. Az itt kiépülő, új rendszerrel mindig megfelelő vízutánpótlást kaphat a mellékág, így biztosítható lesz annak hosszútávú fennmaradása.

Galéria

VízgazdálkodásszivattyúteleperőműColasBudapestOrszágos Vízügyi FőigazgatóságKözép-Duna-völgyi Vízügyi IgazgatóságStrabag

Hírlevél

Hirdetés