2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Vizet a folyóba: így halad a Kvassay-szivattyútelep fejlesztése
A Kvassay-zsilip a munkálatok megkezdése előtt (hajozas.hu/Szabó Judit)

Vizet a folyóba: így halad a Kvassay-szivattyútelep fejlesztése

magyarepitok.hu, Colas Magyarország/Facebook

2023.01.06. 13:20 - Kalácska-Nagy Nóra

A Kvassay-szivattyútelep megvalósítását és fejlesztését a Colas Alterra Zrt. és a STRABAG Generálépítő Kft. végzi el.

Hirdetés

A Soroksári-Duna a Duna egyik jelentős mellékága, amely a folyamtól Budapesten, a Csepel-sziget északi csúcsánál ágazik el, majd Tassnál a sziget déli csúcsánál torkollik újra a folyamba. A víz betáplálása a mellékágba a Dunából történik a Kvassay-zsilipen keresztül. A zsilip szomszédságban épül jelenleg a Nemzeti Atlétikai Központ.

 

Fotó: Colas Magyarország/Facebook

2022 elején jelentős fejlesztés rajtolt el a Colas Alterra Zrt. és a STRABAG Generálépítő Kft. kivitelezésével és az Országos Vízügyi Főigazgatóság beruházásával – írta meg lapunk korábban. A Colas által vezetett CS KVASSAY 2021 KONZORCIUM

megvalósítja a Kvassay-szivattyútelepet és elvégzi a Kvassay vízerőtelep energetikai és gépészeti rekonstrukcióját és fejlesztését.

A projektről most a Colas Magyarország Facebook oldalán is beszámolt. A projektet várhatóan 2023 júliusában fejezik be.

 

Hatékonyabb energiatermelés

A kivitelezés fontos szerepet tölt be, hiszen a Kvassay- zsilip élteti a Ráckevei-Dunát (másképpen Soroksári-Duna vagy Ráckevei (Soroksári)-Duna), vagyis folyamatos vízpótlást eredményez a Duna kisvizes időszakában is a Ráckevei (Soroksári)-Dunába, ezáltal biztosítva a Duna-ág megfelelő vízminőségét és az öntözőcsatornák vízellátását. Továbbá a meglévő erőmű felújításával hatékonyabb energiatermelést érnek el.

A munkálatok során új szivattyútelep épül, hogy a nagy Duna-ágból - egy 4 szivattyúállomással épülő műtárgyból két darab, 2400-as csővezetéken - továbbítsák a szükséges vízmennyiséget a Ráckevei-Soroksári Duna-ágba. Emellett a meglévő erőmű építészeti, gépészeti és elektromos felújítását is elvégzik.

VízgazdálkodásColas Alterra Zrt.StrabagzsilipvízerőműCsepel-szigetOrszágos Vízügyi Főigazgatóság

Hírlevél

Hirdetés