2024.04.24, Szerda
Megújul és szivattyúteleppel bővül a Soroksári-Dunát ellátó csepeli komplexum
illusztráció - Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Megújul és szivattyúteleppel bővül a Soroksári-Dunát ellátó csepeli komplexum

magyarepitok.hu

2021.12.08. 12:33 - Hegedűs Gergely

A Colas és a Strabag munkája során több műtárgy is megépül a Csepel-sziget északi csücskén, emellett gépészeti, energetikai és épületszerkezeti felújítás is zajlik majd.

Hirdetés

A Colas Alterra Zrt. és a STRABAG Generálépítő Kft. kivitelezi az Országos Vízügyi Főigazgatóság beruházását, amelyben a Soroksári-Duna felső torkolatánál található Kvassay vízerőtelepet fejlesztik. A Colas által vezetett CS KVASSAY 2021 KONZORCIUM nettó 9,767 milliárd forintos szerződéses értéken valósítja meg a fővárosi projektet.

A Csepel-sziget északi csücskén - a Soroksári-Duna túlpartján épülő Nemzeti Atlétikai Központ közvetlen szomszédságában - induló beruházás egyrészt a Kvassay vízerőtelep energetikai, illetve gépészeti rekonstrukciójára és fejlesztésére irányul, ugyanakkor egy új szivattyútelepet is építenek.


Erőmű, hajózsilip és tápzsilip is működik a komplexumban

A Soroksári-Duna rendezése érdekében, illetve árvízvédelmi célok miatt 1904-ben született törvény arról, hogy a Duna mellékágának északi és déli kiágazásánál is zsilipet építenek. Ez kezelni tudja a szükséges vízmennyiség áteresztését és a hajóforgalmat, mellette pedig még áramot is termel a vízszintkülönbség kihasználásával. Az északi végponton jött létre a Kvassay-zsilip, míg a déli végponton a Tassi-zsilip.

Az északi végponton a korszak kiemelkedő vízgazdálkodási mérnökéről, Kvassay Jenőről elnevezett műtárgycsoport egyik eleme a 10 méter széles és 75 méter hosszú hajózsilip - két oldalon végigfutó töltő-ürítő csatornával, valamint a hidraulikus meghajtással nyitható-zárható kapukkal.

A komplexum másik eleme a tápzsilip, melynek feladata, hogy megfelelő mennyiségű vizet eresszen be a Duna-ágba. Mindezekhez kapcsolódik az erőműtelep, amely mellé szolgálati lakások is épültek. Amennyiben a nagy Duna vízszintje túl alacsony, tehát a gravitáció hatására nem tud elegendő mennyiség átfolyni, az erőmű szivattyúként is funkcionál: ennek segítségével tudják táplálni a Soroksári-Dunát.


Ezt tartalmazza a projekt

A most lezárult közbeszerzés szerint a fejlesztés többek közt az alábbi elemeket célozza:

  • a szivattyútelep gépi berendezései,
  • a szívó oldali műtárgy és a nyomó oldali műtárgy,
  • villamos berendezések, irányítási és hírközlési eszközök a Kvassay-vizierőtelep meglévő épületeibe telepítve,
  • vízmércék építése,
  • épület szerkezet javítás,
  • gépészeti felújítások, fejlesztések,
  • energetikai felújítások, fejlesztések.
VízgazdálkodászsilipColasStrabagCsepel

Hírlevél

Hirdetés