2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Megkezdődött a rákosrendezői óriásberuházás előkészítése
Látványterv: BFK (lehetséges beépítési terv)

Megkezdődött a rákosrendezői óriásberuházás előkészítése

magyarepitok.hu

2024.02.15. 13:51 - Hegedűs Gergely

Az ÉKM célja, hogy nyárig befejeződjön a barnamezős terület kiürítése. Mintegy 600-650 ezer négyzetméteren építenének irodaépületeket, lakásokat, kereskedelmi ingatlanokat; további 250-350 ezer négyzetméteren Budapest egyik legnagyobb közparkja jönne létre; az 1-es metró meghosszabbítása és egy új vasútállomás is a tervek közt.

Hirdetés

Megkezdődött a rákosrendezői terület előkészítése – adta hírül az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM).  A főváros 13. és 14. kerületének határán fekvő 130 hektáros területen az építésügyi miniszter tavaly decemberi tájékoztatása szerint egy minimum 5 milliárd euró értékű magánbefektetési nemzetközi megállapodást készítenek elő. Ezen túl a magyar állam vállalta, hogy mintegy 1 milliárd euró értékben hajt végre infrastrukturális beruházásokat.


Nyár végére kiürítenék a területet, hogy megindulhasson a következő szakasz

A váci vasútvonalon található Rákosrendező vasútállomás térségében az ÉKM mostani közlése szerint megindította a bérleti és egyéb használati jogviszonyok felmondását, illetve felszólította a hátrahagyott vagy engedély nélkül felhúzott ingatlanok használóit a terület átadására.

A beruházás előkészítésének következő lépéseként a leégett Budapest Sportcsarnok (BS) bontásából származó, az érintett területen deponált, mintegy 175 ezer tonna építési törmelék elszállítására, az állam tulajdonában lévő vasúti anyagok értékesítésére, illetve a terület rekultivációjára, kármentesítésére kerül majd sor.

Az ÉKM célja az, hogy a nyár végére a terület kiürítése befejeződjön és megindulhasson az ingatlanfejlesztés következő szakasza. Emlékeztetnek, a kormány egy új, millenniumi városnegyed felépítéséről döntött a Rákosrendező vasútállomást övező és az ahhoz kapcsolódó, nagyobbrészt elhagyatott, egykori ipari területeken.


Budapest egyik legnagyobb közparkjának a kiépítése is a célok között

Az ÉKM tárcavezetője Lázár János korábban elmondta, a mintegy 1,3 millió négyzetméter nagyságú (130 hektáros) terület két részre oszlana. Mintegy 900 ezer négyzetméter hasznosítása kezdődhetne meg közösségi, illetve magáncélokra. Ezen belül 600-650 ezer négyzetmétert építene be a külföldi befektető, ez magában foglal irodaépületeket, lakásokat, kereskedelmi ingatlanokat. További  250-350 ezer négyzetméteren Budapest egyik legnagyobb és legmodernebb közparkja jönne létre. A vasúti pályák egy részét lefednék, és felette zöld felületet alakítanának ki.

A projekthez jelentős közlekedésfejlesztés is kapcsolódhat. Lázár János a decemberi sajtótájékoztatón ugyanis új vasúti pályaudvar létrehozását jelölte ki célként, és az M1-es metró meghosszabbítása is fontos elemként említette. Emellett a térség teljes autós, és nem kötöttpályás közlekedését is meg kell újítani, továbbá 20-30 ezer parkoló létesítése is indokolt lehet, akárcsak 4-5 csomópont átépítése.

Mi épül?Rákosrendezőbarnamezős beruházásokÉpítési és Közlekedési Minisztérium

Hírlevél

Hirdetés