2024.04.24, Szerda
Lechner Ödön-díjjal jutalmazták Knáb János három évtizedes elhivatottságát
(képek: magyarepitok.hu)

Lechner Ödön-díjjal jutalmazták Knáb János három évtizedes elhivatottságát

magyarepitok.hu

2017.01.08. 11:24 - Hegedűs Gergely

Egy jól sikerült második félévvel és a két legrangosabb építőipari elismeréssel sikeres lett a MERKBAU 2016-os éve, melynek ügyvezetője pályafutása kedvenc projektjéről is mesélt.

Hirdetés

Knáb János, a Merkbau Kft. ügyvezetője és műszaki igazgatója 2016-ban elnyerte az ágazat legrangosabb elismerésének számító Lechner Ödön-díjat. A kitüntetéssel „az építőipari szakma iránti elhivatottságot, a kiemelkedő szakmai és vezetői munkát, valamint az ÉVOSZ-ban végzett társadalmi munkát” ismerték el az ÉVOSZ és további nyolc iparági szervezet által lebonyolított évzáró ünnepségen.


A háttér nélkül a díj közelébe sem ért volna

„1986 óta vagyok az iparágban, ebben a harminc évben elhelyezve mérföldkőnek tekintem a díjat” – fogalmazott a magyarepitok.hu-nak Knáb János. „Hozzáteszem, a Merkbau-nál töltött időszak mérföldköve is, hiszen csupán az első öt évemet töltöttem más munkahelyen, utána a társaimmal alapított kiskunhalasi központú vállalatnál dolgoztam. Ráadásul most ért véget a cég 26. évéhez kapcsolódó ünnepségsorozat, amelynek méltó lezárása ez a kitüntetés. Köszönöm mindenkinek, aki hozzásegített!”

Knáb János azt hangsúlyozta, a díjat ugyan ő kapta, de egy csapat érdemének is tekinti: „Ezt az elismerést megközelíteni sem tudtam volna, ha nem dolgozok olyan munkatársakkal, olyan tulajdonostársakkal, illetve nem rendelkezem olyan családi háttérrel, – akár a szüleimre, akár a testvéreimre, akár a feleségemre és a gyerekeimre gondolva – akik mind-mind segítenek abban, hogy magas szinten dolgozzak, motiváljam és vezessem a cég munkavállalóit.”


A válságban nyerték el a legemlékezetesebb munkát

A pályájára visszatekintve a számára legkedvesebb projektről is megkérdeztük az 51 éves szakembert: „Sok munkára vagyok büszke, de közülük is kiemelkedik egy nehéz gazdasági helyzetben, világörökségi helyszínen kivitelezett, számomra ma is emlékezetes projekt. A pannonhalmi Viator Étterem és Borbár fejlesztését a válság idején, 2008-ban nyertük el. Nagy felszabadulást jelentett, és egyfajta fordulópontot hozott, hiszen ezt követően a zuhanás helyett a válságos években is fejlődni tudtunk.” A projekttel a szakmai színvonal is magasra került, hiszen ezzel a munkával is nívódíjat nyertek, akárcsak legutóbb a villányi Sauska Borászat kivitelezésével.
 

Nehezen induló, de sikeres év lett a 2016-os

A tavaly decemberben elnyert építőipari nívódíj és Lechner Ödön díj tovább javította az év végi hangulatot Merkbau-nál, miután a cég 2016 végére jelentősen megnövelte össztermelését. „Az első félév gondterhelten indult, nem volt elegendő a 2015-ről áthúzódó rendelésállomány” – árulta el Knáb János. Rontotta a helyzetet, hogy alig találtak új feladatokat: kevés volt a piacon közbeszerzési kiírás és a magánmegrendelés is. „Köszönhetően azonban néhány ipari beruházónak, és több visszatérő partnerünknek, a harmadik és a negyedik negyedév olyan fordulatot hozott, amely által 2016 a jó évek közé került.”

Az ügyvezető szerint egy viszonylag nehéz évet sikerült jól zárniuk, részben annak köszönhetően, hogy korábbi referenciáik miatt a visszatérő megrendelőik újra velük dolgoztattak, és új partnereket is sikerült találniuk.
 

Már Németországba sem könnyű új munkaerőt csábítani

Hozzátette, fontos előrelépés, hogy a cég munkaereje bővült műszaki és humán területen is: „Olyan emberek csatlakoztak hozzánk, akikben látjuk a potenciált, és erősítik a céget.” A fiatalok beépítésére kiemelt figyelmet szánnak, jelenleg is náluk tölti gyakorlatát 10-15 szakmunkás tanuló, akiknek szeretnének olyan érdekes feladatokat adni, hogy később náluk folytassák.

Knáb János ugyanakkor elismerte, a 2017-es év nagy kihívása lesz a fizikai dolgozók megtartása és felvétele. Véleménye szerint, ez ma nehezebb a szellemi munkaerő megtalálásánál. A cégnek közvetlen rálátása van arra, hogy a magyar munkások javát elcsábító külföldi bérszintek mennyivel magasabbak a hazainál: a társaság Németországban működteti a Halasbau Kft. nevű, a cégcsoporthoz tartozó vállalatán keresztül. „Évek óta foglalkozunk a problémával, de hogy milyen mértékű emelés szükséges a munkások hazatéréséhez, egyelőre nem lehet megmondani. Egyébként Németországi munkára sem könnyű már jó magyar szakembereket találni. A 2016-os év ennek a nehézségeiről is szólt, tehát minden fronton szakemberhiány mutatkozik.”

Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt.Aktuálisnívódíjak

Hírlevél

Hirdetés