2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Minden szempontból előrébb lépett ez a Békés vármegyei szennyvíztisztító telep

Minden szempontból előrébb lépett ez a Békés vármegyei szennyvíztisztító telep

mti, magyarepitok.hu

2023.10.24. 14:02 - Hegedűs Gergely

Esős időben a beömlő csapadékkal együtt a régi telep már nem győzte a szennyvíz tisztítását.

Hirdetés

Befejeződött a szennyvíztisztító telep nettó 1,974 milliárd forintból megvalósított korszerűsítése a Békés vármegyei Mezőberényben - adta hírül az MTI. A 2019 márciusában elkezdett projektet a Duna Csoporthoz tartozó Békés Vakond Kft. kivitelezte. A forrás nagy részét az uniós Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretéből nyerték el, a fennmaradó részt a központi költségvetés finanszírozta.

A beruházás tartalmazta a 9600 lakosú település szennyvíztisztító telepén az épületek felújítását, technológiai korszerűsítést, valamint új szennyvíz-nyomóvezeték építését - árulta el az MTI-nek Siklósi István (független) polgármester. 


A szerves anyag tartalom csökkentése is megvalósul

A fejlesztés környezetvédelmi jelentőségéről szólva a városvezető elmondta, az Alföldvíz Zrt. által üzemeltetett telep a beruházásnak köszönhetően olyan minőségű vizet bocsát ki, amely akár azonnali öntözésre is használható. Az is lényeges szempont, hogy a fejlesztés előtt nem felelt meg az egyre szigorodó elvárásoknak, a kibocsájtott szennyvíz ugyanis korábban jelentős mennyiségű szerves anyagot tartalmazott.

Mindezek mellett biztonságosabb lett a rendszer. Esős időben a beömlő csapadékkal együtt a régi telep már nem győzte a szennyvíz tisztítását. A telep a napi 12 460 köbméteres teljesítményével Mezőberény és Köröstarcsa lakosságát látja el. A tisztított szennyvíz a Körösbe kerül.

VízgazdálkodásBékés Drén Kft.Duna Aszfalt Zrt.MezőberényBékési Vakond Kft.

Hírlevél

Hirdetés