2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Szennyvízfejlesztéssel zárkózik fel Nemeskér a térségi településekhez

Szennyvízfejlesztéssel zárkózik fel Nemeskér a térségi településekhez

magyarepitok.hu

2023.10.20. 07:47 - Bíró Beáta

Régóta várt beruházás valósul meg Észak-Magyarország kislakosú falujában a SWIETELSKY Magyarország Kft. kivitelezésében.

Hirdetés

Jelentős fejlesztésen esik át a Győr-Moson-Sopron vármegyei Nemeskér. A szomszédos lövői körjegyzőséghez tartozó, valamivel több mint kétszáz lakosú kis falu csatornahálózatának kiépítésén csaknem egy éve dolgozik a SWIETELSKY Magyarország Kft. A vármegye egyik legkisebb, de történelmi emlékekben és műemlékekben gazdag faluja méltán megérdemli, hogy javuljon a környezete és felzárkózzon a térségi településekhez. A beruházásban az összegyűjtött szennyvizet a lövői szennyvíztisztítótelepre vezetik, amely elegendő szabad kapacitással rendelkezik az adott település többletterheléséhez.

A projektben az alábbi fejlesztéseket végzik el:  

  • 1 657 fm DN 200 PP gravitációs csatorna építése,  
  • 1 338 fm DN 90 KPE nyomóvezeték építése,
  • 108 db DN 150 PP házibekötés kiépítése,  
  • 2 db közterületi szennyvízátemelő építése.

 

 

A projekt részleteiről Ladányi Tibor projektvezető tájékoztatta lapunkat.

A SWIETELSKY Magyarország Kft. feladata volt a kiviteli tervek elkészítése és a vízjogi létesítési engedély megszerzése is. Ezek megtörténte után, 2022 októberében kezdődhettek el a tényleges munkálatok a helyszínen.

Első lépésként – szakértők bevonásával - elvégezték a teljes munkaterület műszeres tűzszerészeti átvizsgálását és dokumentálását, valamint az előzetes régészeti vizsgálatot.

 

 

A szennyvízátemelők és a gerincvezeték már megépült  

„A kivitelezés a meglévő közművek feltárásával kezdődött, annak ismeretében tűzték ki a vezeték pontos nyomvonalát. Az aszfaltburkolat vágása és felbontása után elrajtolt a gerincvezeték építése, ami a munkaárok kiásását, dúcolását, ágyazat készítését, DN 200 PP csatornacső, DN 200/150 PP elágazó idomok, D 100-as vasbeton tisztítóaknák építését, a nyomvonal visszatöltését és réteges tömörítését jelentette” – ismertette az elvégzett munkafolyamatokat Ladányi Tibor.

 

 

Ezt követően az elkészült gerincvezetéken kiépítették az ingatlanok bekötő vezetékeit és műanyag tisztítóidomait. A vezeték építéssel párhuzamosan megépült:

  • 2 db 2 m átmérőjű szennyvízátemelő műtárgy,
  • 2 db szerelvényakna,
  • valamint elkészültek a kapcsolódó villamos és irányítástechnikai munkarészek.

A gravitációs vezetékeket a hálózat tisztítása után csatornakamerás vizsgálattal ellenőrzik. A hálózat építés a D 90 KPE nyomóvezeték építésével, a lövői szennyvíztisztító telepre történő bekötésével és a vezeték nyomáspróbájával fejeződik be.

A nyomvonal folyamatos helyreállítása zúzottkővel történt, a teljes hálózat elkészülte és minősítése után a végleges burkolathelyreállítást aszfaltozással illetve betonozással végzik el.

 

 

 

Több mint öt méter mélyen ástak le a szakemberek

Fotósunk október elején örökítette meg a látványos munkálatokat. A projekt kihívása az Sc-4-0 vezetékszakasz, amely a hálózat legmélyebb része, a szakembereknek 5,3 méter mélységig kellett leásniuk.

„Nehezíti a feladatot, hogy nemcsak a legmélyebb szakasz, de a legkeskenyebb utca is, kétoldali oszlopsorral, keresztező légvezetékekkel és igen sérülékeny eternit vízvezetékkel. A vízvezeték kiváltása a szűk utcakeresztmetszet miatt elkerülhetetlen. Az árok megtámasztására behelyezett dúcrendszer miatt a nagy mélységben a kotróval nagyon óvatosan lehet csak dolgozni. További problémát jelent a munkagödör alján bemosódó homok” – ismertette a nehézségeket a projektvezető.

 

 

A szűk hely miatt a kitermelt anyag elhelyezése sem lehetséges a helyszínen, azt folyamatosan el kell szállítani depóniába. A fent említett okok miatt ezen a szakaszon a kivitelezés nagyon lassan halad.

A projekt jelenlegi készültsége az egyes munkafolyamatokban:

  • gravitációs hálózat építés: 89 %,
  • bekötővezeték építés: 78 %.
  • átemelők: 97 %.

 

 

A fenti munkarészek befejezésén túl a projektben megvalósul még a szennyvíznyomóvezeték építése és nyomáspróbája, az utak aszfaltozása, betonozása, valamint a nyomvonal eredeti állapotának megfelelő helyreállítás. A munkálatokat várhatóan 2024 tavaszán fejezik be.

Galéria

VízgazdálkodásSwietelsky Magyarország Kft.csatornaépítésNemeskérGyőr-Moson-Sopron vármegyeszennyvízelvezetés

Hírlevél

Hirdetés