2024.09.16, Hétfő
Komoly problémát old meg ez a beruházás a közkedvelt nógrádi tónál
wikipedia

Komoly problémát old meg ez a beruházás a közkedvelt nógrádi tónál

mti, magyarepitok.hu

2024.09.06. 14:04 - Hegedűs Gergely

A Colas, Veolia, SADE konzorcium kivitelezésével elrajtoló beruházás évtizedekre megoldja a szennyvíz biztonságos ártalmatlanítását.

Hirdetés

A Nógrád vármegyei Bánkon szeptember 6-án megnyitották a rétsági agglomeráció szennyvízelvezetésének és tisztításának fejlesztését célzó projektet. A Bánkon, Tolmácson és Rétságon kezdődő 5,5 milliárd forintos fejlesztés kivitelezője a Colas Alterra Zrt., Veolia Water Zrt., SADE-Magyarország Mélyépítő Kft. konzorcium a nyilvános közbeszerzési adatok tanúsága szerint.


Tolmácson eddig egyáltalán nem volt csatornahálózat

Az eseményen Bózvári József, a Nógrád Megyei Mérnöki Kamara elnöke a projekt tervezőjeként ismertette: Bánkon új, térségi eleveniszapos biológiai szennyvíztisztító telep létesül, és bővül a szennyvízcsatorna-hálózat. Tolmácson új csatornahálózat épül, amelybe valamennyi ingatlant bekötnek. Rétságon a hálózat rekonstrukcióját végzik el. A beruházások 2025 végére készülnek el.

Balla Mihály, a térség fideszes országgyűlési képviselője közölte, nagy problémát oldanak meg, hiszen Tolmácson eddig egyáltalán nem volt csatornahálózat, Bánkon pedig veszélybe került a térségben közkedvelt és országszerte ismert, 7 hektáros Bánki-tó tisztasága.


Tíz év alatt kétszeresére nőtt a hazai szennyvíztisztító telepek száma

A fejlesztés nyitórendezvényén Rentz Tamás, az Energiaügyi Minisztérium vízgazdálkodásért felelős helyettes államtitkára is részt vett. Felhívta rá a figyelmet, hogy az elmúlt tíz évben kétszeresére nőtt a magyarországi szennyvíztisztító telepek száma, amelyek mai mennyisége meghaladja az európai uniós átlagot. Emlékeztetett arra a célkitűzésre, hogy a kétezer fő alatti települések szennyvízelvezetése és -tisztítása megoldott legyen.

Torma Andrea, Bánk polgármestere elmondta: a térségi beruházásra 5 milliárd 41 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyertek el a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program pályázatán. A projektet 541 millió forinttal támogatta a kormány, a beruházás konzorciumi vezetője az Építési és Közlekedési Minisztérium. A beruházás évtizedekre megoldja a szennyvíz biztonságos ártalmatlanítását és az egyre szigorodó környezetvédelmi határértékeknek való megfelelést - mondta a polgármester.

VízgazdálkodásBánkszennyvízszennyvíztelepszennyvízelvezetésColas

Hírlevél

Hirdetés